Σήμερα θα φτιάξουμε μια πεντανόστιμη και άκρως καλοκαιρινή συνταγή με μελιτζάνα. Η μελιτζάνα είναι ένα λατρεμένο λαχανικό που αγαπάει ιδιαίτερα τα τυριά. Αν οι μελιτζάνες μαγειρευτούν σωστά πλαισιωμένες με τα σωστά υλικά πραγματικά το αποτέλεσμα είναι μοναδικής νοστιμιάς.
- μελιτζάνα 10 φλάσκες
- κρεμμυδι 1 μεγάλο
- σκορδο 3 σκελίδες
- πιπεριά Φλωρίνης 1 ψιλοκομμένη
- μαιντανος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
- βασιλικός 1/2 κ.γ
- πελτές ντομάτας 1 κ.σ
- σάλτσα ντομάτας 1 συσκευασία
- ελαιολαδο 1/4 φλ
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
- γραβιέρα 250 γρ
- κασέρι 250 γρ
- γκούντα 250γρ
- φέτα 250 γρ
Υλικά
Το φαγητό αυτό ετοιμάζεται εύκολα και δεν έχει κανέναν βαθμό δυσκολίας. Οι στρώσει από μελιτζάνες, πιπεριές, σκόρδο και σάλτσα ντομάτας, κλείνουν μέσα τους όλες τις μυρωδιές του καλοκαιριού. Όσο για την υπεροχή κρούστα τυριών που δημιουργείται πάνω από τις στρώσεις είμαι σίγουρη ότι θα σας τρελάνει.
Είναι ένα ιδανικό πιάτο για το καθημερινό τραπέζι και συνοδεύεται τέλεια με ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα.
Το φαγητό αυτό θα ικανοποίηση γευστικά ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Απλά δοκιμάστε το!
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες τις οποίες στρώνουμε στο ταψί του φούρνου, αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Στην συνέχεια αλατίζουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με λαδάκι τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν καλά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε και τη σαλτσούλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά στο λάδι. Μετά προσθέτουμε τον πελτέ και τον βασιλικό και τα ανακατεύουμε λίγο να βγάλουν τα αρώματα τους.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την σάλτσα, λίγο νεράκι αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20 λεπτά ( ώσπου να δέσει η σάλτσα).
Τρίβουμε σε ένα μπολ όλα τα τυριά εκτός από τη φέτα και τα ανακατεύουμε. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο. Ραντίζουμε με λίγο λαδάκι ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Συνεχίζουμε κάνοντας στρώσεις με μελιτζάνα, σαλτσούλα, μαϊντανό κίτρινα τυριά και φέτα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Τελειώνουμε τις στρώσεις μας με τυριά από πάνω.
Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει το φαγητό!
Καλή επιτυχία!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Tzela Antonopoulou