Close

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 15/02/16-21/02/16

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 15/02/16-21/02/16

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι … «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Δευτέρα

 

 

xylopites-me-kima-e1454657682566-300x200

Μια συνταγή που θα λατρέψουν τα παιδιά!

Δείτε την συνταγή εδώ

Τρίτη

Ψάρι με σέλινο

μενου της εβδομαδας

Υλικά

Δύο κιλά ροφό ή οποιοδήποτε ψάρι της αρεσκείας σας
1 κιλό σέλινο
1-2 σελινόριζες
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο. Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια τη σελινόριζα

Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της σελινόριζας και το σέλινο.

Από πάνω αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού τη μια δίπλα στην άλλη.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Αν χρειαστεί ρίχνουμε 1-2 κουταλιές νερό.

Τότε, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, για 5-6 λεπτά.

Σερβίρουμε το ψάρι με το σέλινο με το ζουμάκι του και καλή μας όρεξη!

Τετάρτη

Ρεβίθια στον φούρνο με λαχανικά

μενου της εβδομαδας

Υλικά

 500γρ. ρεβίθια, 120ml λάδι, 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε καρέ, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε καρέ, 2 καρότα κομμένα σε καρέ, ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 1 ματσάκι σέλερι κομμένο, ½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι, ½ κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

 Αφήνετε τα ρεβίθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζετε για περίπου δύο ώρες και τα στραγγίζετε. Τσιγαρίζετε τα λαχανικά και προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού. Βάζετε τα ρεβίθια σε ένα πήλινο σκεύος και περιχύνετε από πάνω τα λαχανικά με το ζωμό τους. Προσθέτετε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.

Πέμπτη

Κανελόνια με γέμιση από κοτόπουλο

μενου της εβδομαδας

Υλικά
200 γρμ. κοτόπουλο ψαχνό ψιλοκομμένο
150 γρμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
80 γρμ. τυρί κρέμα, 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
2 κουτ. σούπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
8 κανελόνια, παρμεζάνα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, λάδι
1 φλυτζ. σάλτσα ντομάτας πολύ πηχτή

Εκτέλεση
Βάζετε 2 κουταλιές λάδι σε τηγάνι και όταν ζεσταθεί, ρίχνετε το κρεμμύδι. Μόλις πάρει χρυσό χρώμα, προσθέτετε το κοτόπουλο ψιλοκομμένο και το σωτάρετε για 5-6 λεπτά. Το βάζετε σε μπωλ και το ανακατεύετε με το ζαμπόν, το τυρί, το μαϊντανό, το σκόρδο, λίγη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τα κανελόνια, που θα τα τοποθετήσετε σε λαδωμένο πυρέξ και θα τα περιχύσετε με τη σάλτσα ντομάτας και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνετε για 40 λεπτά στους 190°C και γαρνίρετε με φύλλα μαϊντανού.

Παρασκευή

Φασολάκια με φέτα

Fasolakia-22-1024x680

ΥΛΙΚΑ 

1 κιλό φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτριους κύβους

1/2 κουτ.γλυκ. πελτέ ντομάτας

1 κουτ. σουπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 1/2 φλιτζάνι φέτα σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους

1 κουτ.γλυκ. αλάτι

1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φασολάκια, τα καθαρίζετε και τα πλένετε, ενώ αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβετε στα δύο. Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 1-2΄.
  2. Ρίχνετε τα φασολάκια και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό. Σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 5΄ περίπου. Διαλύετε τον πελτέ ντομάτας σε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και το ρίχνετε στο φαγητό μαζί με τους κύβους της φρέσκιας ντομάτας και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με μια τρυπητή κουτάλα το φαγητό, σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοψήνετε για 30΄.
  3. Ανοίγετε την κατσαρόλα και ανακινείτε το φαγητό πιάνοντας την από τα χερούλια. Συνεχίζετε το ψήσιμο με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-12΄.Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, δηλαδή τα φασολάκια εί­ναι ψημένα και έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους, ρί­χνετε τη φέτα από πάνω και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε πάνω στο ζεστό αλλά κλειστό μάτι της κουζίνας για 15΄ περίπου ώστε να λιώσει η φέτα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σάββατο

Τέλειο τηγανιτό συκώτι

μενου της εβδομαδας

Υλικά

1 ή 2 φέτες συκώτι, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος (ιδανικά ζητάμε να κοπούν οι φέτες στο 1-1.5 εκατ. )
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
έξτρα ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζετε το συκώτι σε μπολ με γάλα και το αφήνετε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Το βγάζετε, στη συνέχεια, το σκουπίζετε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνετε στεγνό για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνετε ελάχιστο λάδι σε ένα τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά(μέτρια προς δυνατή). Τοποθετείτε μέσα το συκώτι και ανά 1 λεπτό το γυρίζετε με λαβίδα, για συνολικά 4 έως 5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντρή είναι κομμένη η φέτα. Για μια λεπτή φέτα, πάχους λιγότερο από 1 εκ., τα 4 λεπτά αρκούν, δηλαδή χρειάζονται 2 γυρίσματα για κάθε πλευρά.Μετά το δεύτερο γύρισμα χαμηλώνετε τη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή).
Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρετε σε ξύλο κοπής και το αφήνετε να «ισορροπήσει» για 2-3 λεπτά. Το κόβετε σε λεπτές φέτες, κάθετα, με κοφτερό μαχαίρι.Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Κυριακή

Ρολά μοσχάρι με τυριά και μπέικον

μενου της εβδομαδας

 

Υλικά

6 σνίτσελ μοσχάρι
3 κ. σ. γαλέτα
100 γρ. ροκφόρ
100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
3/4 φλ. κόκκινο κρασί
3 κ. σ. κοφτές μαργαρίνη
1 αυγό χτυπημένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
σκόνη σκόρδου
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σνίτσελ και τα πασπαλίζουμε από τη μία μεριά με το αλάτι, το πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου.

Σε ένα μπολ λιώνουμε το ροκφόρ και ανακατεύουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση: την κεφαλογραβιέρα, το μπέικον, τη γαλέτα, το μαϊντανό και το αυγό.

Με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε μία με δύο κουταλιές γέμισης στην “καθαρή” πλευρά των σνίτσελ, αναλόγως το μέγεθός τους.

Τα τυλίγουμε σε ρολά και τα στερεώνουμε στις άκρες τους με οδοντογλυφίδες.

Βάζουμε τη μαργαρίνη στην κατσαρόλα να κάψει και τσιγαρίζουμε όλα τα ρολά. Τα σβήνουμε με το κρασί και αφού το αφήσουμε λίγο να δώσει άρωμα, προσθέτουμε νερό πριν εξατμιστεί. Αφήνουμε τα ρολά μας να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται.

Οι πίτες της εβδομάδας

Αλμυρή πατσαβουρόπιτα σαν πίτσα!

πατσαβουρόπιτα_daddy-cool.gr_-750x400

 

Μια φανταστική πιτούλα με αμέτρητες παραλλαγές στα υλικά!!!

Δείτε την συνταγή εδώ

Κολοκυθόπιτα

μενου της εβδομαδας

Υλικά 

– 1 κιλό κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
– 7 χωριάτικα φύλλα για πίτες
– 6 κουταλιές της σούπας μυζήθρα ξερή τριμμένη
– μισό φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
– 60 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
– 160 γραμμάρια ζάχαρη
– 2 κουταλάκια κανέλα
– 1 κουταλάκι αλάτι
– 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε την κολοκύθα στο σουρωτήρι με το αλάτι και το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να βγάλει τα υγρά της.Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μυζήθρα, 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα 4 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα.Αδειάζουμε και στρώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα των φύλλων. Στρώνουμε από πάνω άλλα 3 φύλλα καλά λαδωμένα. Το φύλλο που περισσεύει είτε το κόβουμε είτε το στρίβουμε προς τα μέσα.Ραντίζουμε με νερό και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.

Τα γλυκά της εβδομάδας

Κέικ καρότου με επικάλυψη κρέμα τυριού

Κέικ-καρότου-με-επικάλυψη-κρέμας-τυριού

 

Μια συνταγή για ένα διαφορετικό κέικ, με κύριο συστατικό το καρότο, εύκολο ζουμερό και νόστιμο!

Δείτε την συνταγή εδώ

Red-Velnet-Cake!Για ερωτευμένους και μη…

μενου της εβδομαδας

Κόκκινο βελούδο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μη…Είναι εκπληκτικό…Είναι αφράτο…Είναι γευστικό…Είναι ερωτικό…

Δείτε την συνταγή εδώ

 

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

Εάν νηστεύετε  μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας