Close

Μοσχαράκι με λαχανικά σε κρεμώδη σάλτσα

Μοσχαράκι με λαχανικά σε κρεμώδη σάλτσα

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο γεύμα για το οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τη τέλεια γεύση του. Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι με λαχανικά, σε λαχταριστή κρεμώδη σάλτσα. Δοκιμάστε το.
Υλικά συνταγής
500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι ή κιλότο ή νουά) κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μέτρια, κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
230 ml ζωμό κρέατος
1 κουτί κονσέρβα 400 γρ. ολόκληρα ντοματίνια σε χυμό ντομάτας (βρήκα της Κύκνος)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
200 ml ξινόκρεμα (ή κρέμα γάλακτος + μερικές σταγόνες λεμόνι για να φτιάξετε εσείς) [*]
αλάτι πιπέρι
Ρύζι πιλάφι για συνοδευτικό (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε το κρέας σε λεπτές λωρίδες. Αναμυγνύετε καλά σε μπολ το αλεύρι με τη πάπρικα και 1 πρέζα αλάτι και βάζετε το μείγμα σε σακούλα που κλείνει αεροστεγώς. Ρίχνετε στη σακούλα και τις λωρίδες κρέατος, κλείνετε καλά τη σακούλα και την ανακινείτε καλά να καλυφθεί το κρέας με το μείγμα απ” όλες τις πλευρές.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι (ή πλατιά, ρηχή κατσαρόλα), ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, σε παρτίδες, για 4-5 λ ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Το αφαιρείτε από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη πιπεριά ανακατεύοντας για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το κολοκύθι, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3 λ ακόμα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Ξαναβάζετε το κρέας στη στο τηγάνι, ρίχνετε το ζωμό κρέατος, τα ντοματάκια, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη τη μουστάρδα και λίγο αλατοπίπερο (μετά από δοκιμή). Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 5-7 λ από το σημείο βρασμού. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, προσθέτετε τη ξινόκρεμα, ανακινείτε το τηγάνι να πάει παντού και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο (χωρίς κοχλασμό) για 2 λ ακόμα ή έως ότου ζεσταθεί. Το σερβίρετε ζεστό με ρύζι πιλάφι.

[*] Πώς να φτιάξετε δική σας ξινόκρεμα (sour cream):

Σε κρέμα γάλακτος προσθέτετε 7-8 σταγόνες λεμονιού, τη χτυπάτε καλά με τον αυγογδάρτη ή με το μίξερ χειρός για πολύ λίγο απλώς να αφρατέψει ελαφρώς και την αφήνετε σκεπασμένη για 6-8 ώρες εκτός ψυγείου. Η ξινόκρεμά σας είναι έτοιμη. Αν πάλι βιάζεστε, αφού τη χτυπήσετε και αφρατέψει τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.

πηγη:sintayes.gr