Υπέροχο ογκρατέν ζυμαρικών με λαχανικά, μπέικον και τυριά που θα σας κάνει να φάτε και δεύτερο κομμάτι! Χαλάλι οι θερμίδες φίλες και φίλοι. Με αυτή τη συνταγή θα γίνει το πιο λαχταριστό και χορταστικό ογκρατέν που έχετε δοκιμάσει! Δείτε την συνταγή παρακάτω:
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ξερό
- καρότο 3
- μανιταρια 1 Συσκευασία φρέσκα άσπρα η κονσέρβα
- ζαμπόν 1 μικρό παριζακι η 350γρα. η σε κύβους.
- μπεικον 300 γραμμάρια
- ένταμ 200 γραμμάρια τριμμένο
- γκούντα 200 γραμμάρια τριμμένο
- ρεγκάτο 200 γραμμάρια τριμμένο η γκεριγκολ
- λαζανια 1 πακέτο
- κρεμα γαλακτος 1 συσκευασία 500 ml
- αυγα 4
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- γάλα εβαπορέ 1 κούπα
- ελαιολαδο Λίγο
- ντοματα 1 συσκευασία χυμό συμπυκνωμένο 250 ml
Υλικά
Εκτέλεση για ογκρατέν ζυμαρικών:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το ζαμπόν, το μπέικον και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί, ανακατεύοντας τα υλικά μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού τσιγαριστούν λίγο τα μανιτάρι ρίχνουμε λίγο πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Μόλις βράσει το μείγμα μας και δούμε ότι έχει μείνει μόνο το λάδι, σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να πάρει την φωτιά του.
Δείτε ακόμα Η καλύτερη συνταγή για πατάτες ογκρατεν με κρέμα γάλακτος & αλλαντικά απο τη Γκολφω Νικολού
Έπειτα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι την μέση και αφού βράσει ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαζάνια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Στην αρχή ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν. Αφού βράσουν τα λαζάνια τα σουρώνουμε και αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα. Μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο και το λιώνουμε. Μόλις λιώσει, σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα τα λαζάνια.
Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν το βούτυρο και τα λαζάνια. Έπειτα παίρνουμε ένα ταψί τετράγωνο ή πυρίμαχο και το βουτυρώνουμε παντού με το υπόλοιπό βούτυρο.
Έπειτα ρίχνουμε στο ταψί τα βρασμένα λαζάνια. Μετά ρίχνουμε την γέμιση που έχουμε φτιάξει στο τηγάνι και το μισό μέρος από τα τυριά που τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ όλα μαζί. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια πιρούνα έτσι ώστε να πάνε παντού τα υλικά μας και να είναι ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Θέλουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας στην επιφάνεια του ταψιού.
Αμέσως μετά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στο ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά. Βάζουμε το ταψί και ψήνουμε για μια ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Tips:
Προσοχή με το αλάτι, γιατί έχουμε ρίξει αλάτι και στα λαζάνια.
Τα μανιτάρια τα καθαρίζουμε με ένα μικρό μαχαίρι η με έναν καθαριστή. Δεν τα πλένουμε διότι έχουν την ιδιότητα να ρουφούν την υγρασία και αυτό δεν θα είναι καλό στο τσιγάρισμα διότι από μόνα τους έχουν μέσα πολύ νερό!!! Όλα τα τυριά τα ανακατεύεται όλα μαζί σε ένα μπολ.
Τη συνταγή την βρήκαμε από τον φίλο μας Chef Alexios Nikoloutsopoulos στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου: daddy-cool.gr