Συνταγή για πεντανόστιμα γεμιστά με ρύζι, χωρίς κιμά, που στα μέρη μου τα λέμε και ορφανά. Αυτό το παραδοσιακό, μαμαδίστικο φαγητό με ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και λαχταριστή γέμιση από ρύζι, σκόρδο και μαϊντανό, θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
- ντοματα 10 ζουμερές
- πιπεριά 2 πράσινες
- κολοκυθάκια 3 στρογγυλά
- μελιτζάνα 2
- πατατες 2 κομμένες Κυδωνάτες
Υλικά
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα
- σκορδο 2-3 σκελίδες
- μαιντανος 1/2 ματσάκι
- δυοσμος 1/2 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- πιπεριά 2 κέρατο τριμμένες στον τρίφτη
- ελαιολαδο 1/4 φλ
- κετσαπ 2 κ.σ
- πελτές ντομάτας 1 κ.γ (αν θέλουμε να κοκκινίσουν περισσότερο)
- ρυζι 1/2 κιλό Καρολίνα
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
- ελαιολαδο για το ταψί
- κεφαλογραβιέρα 1 χούφτα (για πασπάλισμα)
Για τη γέμιση
Είναι το καλύτερο καλοκαιρινό φαγητό, για το καθημερινό μας τραπέζι που είναι το ίδιο λαχταριστό, είτε το σερβίρετε ζεστό είτε κρύο. Αν πάλι νηστεύετε, μπορείτε να παραλείψετε το πασπάλισμα με την κεφαλογραβιέρα και να απολαύσετε το πιο νόστιμο νηστίσιμο πιάτο.
Φτιάξτε αυτά τα θρεπτικά και γευστικότατα γεμιστά με ρύζι και να είστε σίγουρες ότι θα αρέσουν σε όλη την οικογένεια!
Εκτέλεση
(για 6-7 άτομα)
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα αδειάζω με το κουτάλι. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί και τα αλατίζω ελαφρώς εσωτερικά. Αραδιαζούμε εδώ κι εκεί και τις κυδωνάτες πατατούλες και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε με την γέμιση. Τρίβουμε την ψίχα από όλες τις ντομάτες που αδειάσαμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό τους, προσθέτουμε την κέτσαπ και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το σκόρδο, τρίβω και προσθέτω την ψίχα από το κολοκύθι ,τη μελιτζάνα και τις πιπεριές κέρατο και τα σοτάρουμε αρχικά σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Αφού εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε το λαδάκι τον μαϊντανό και το δυόσμο. Τα ανακατεύουμε να ανταλλάξουν αρώματα.
Μετά προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μαζί με τα λαχανικά και τα μυρωδικά μέχρι να γυαλίσει. Τέλος προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα που κράτησα στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις ανακατεύωντας να μην μας κολλήσει. Στην συνέχεια γεμίζουμε τα λαχανικά μας όχι μέχρι πάνω. Τα κλείνουμε και πασπαλιζουμε με το τυράκι (μια χούφτα κεφαλογραβιέρα για πασπάλισμα για να κάνουν ωραία κρούστα και να πάρουν τη νοστιμιά).
Προσθέτουμε και το λάδι στο ταψί (μπόλικο αφού είναι λαδερό φαγάκι) και ψήνουμε στους 190- 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο σας, για 1 μισή ωρίτσα περίπου. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά μας.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Tzela Antonopoulou
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές