Χελωνίτσες με λουκάνικα Φρανκφούρτης
Συστατικά : (Φτιάχνει 12 χελωνίτσες)
500 γρ. αλεύρι,
100 γρ κρέμα γάλακτος,
200 ml. γάλα χλιαρό,
2 κ.γλ.αλάτι,
1 φακελάκι μαγιά,
1 κ.γλ. ζάχαρη,
(εναλλακτικά σφολιάτα φρέσκια ψυγείου)
6 λουκάνικα Φρανκφούρτης,
λίγη μαγιονέζα ή τυρί κρέμα για μάτια και στόμα,
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το τέλος ή γάλα.
Οδηγίες
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό γάλα, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και ζάχαρη. Ζυμώνουμε ελαστική, μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου 30-45 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε σε φύλλο. Κόβουμε λωρίδες πλάτος 1 εκ. και μήκους 10 εκ. περίπου, συνολικά 24 λωρίδες μικρές που θα είναι τα πόδια της χελώνας, και 12 στρογγυλά κομμάτια που θα είναι το καβούκι τους.
Με μαχαιράκι χαράζουμε σταυρωτά το κέλυφος της χελώνας. Το ίδιο θα κάνουμε αν χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα. Κόβουμε κάθε λουκάνικο στη μέση.
Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκκολα και συναρμολογούμε τα χελωνάκια μας ξεκινώντας με τα ποδαράκια τους. Βάζουμε από δύο λωρίδες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, τοποθετούμε το μισό λουκάνικο απάνω, το μεγαλύτερο μέρος του λουκάνικου θα ακουμπά στο πρώτο ποδαράκι για να φαίνεται το κεφάλι, τέλος βάζουμε απάνω το στρογγυλό κομμάτι ζύμης-κέλυφος, κολλώντας το με λίγο νεράκι. Τις αλείφουμε με το αυγό ή γάλα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν,30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε 5′ και με μια οδοντογλυφίδα σχηματίζουμε τα μάτια και το στόμα με τη μαγιονέζα ή το τυρί.
Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να βάλουμε στο κέλυφος τους λίγο πέστο βασιλικού για να δώσουμε χρώμα στο κέλυφος.