Ποντιακά πιτάκια σάτσ’ περέκ, με κιμά ή τυρί
Τα περέκ ήταν φύλλα που ψηνόταν στο σάτσ’, έναν κυρτό λαμαρινένιο δίσκο που έμπαινε πάνω στη φωτιά. Στη σύγχρονη κουζίνα θα τα ψήσουμε στο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
½ φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε ζύμη και ανοίγουμε λεπτά φύλλα στρογγυλά, διαμέτρου περίπου 20 εκ.
Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο δύο φορές έτσι ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα περέκ. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
⇔
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κιμά ένα ποντιακό κίτρινο τυρί, το οποίο αφού το κόψετε σε κύβους ή τρίψετε στο χονδρό του τρίφτη θα το τοποθετήσετε στα φύλλα.
Καλή σας όρεξη!
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά Σχολεία την Ημέρα για την προστασία των ανηλίκων από τα social media
- Μερομήνια : Έτσι θα είναι ο καιρός τον Ιανουάριο του 2025
- Μην αφήνετε ποτέ το καλώδιο φόρτισης στην πρίζα χωρίς το κινητό- Αυτός είναι ο λόγος
- Άγιος Έρωτας: Η Ζανέτ έρχεται με σκοπό να κλέψει την περιουσία της Θάλειας και όχι για να την βοηθήσει
- Η Γη της Ελιάς : Καρέ καρέ η πρόταση γάμου του Μιλτιάδη στη Βασιλική