Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας αυτά τα Χριστούγεννα με την παραδοσιακή γαλοπούλα, αλλά σε ρολό, με μία πεντανόστιμη γέμιση που θα πλημμυρίσει δυνατές γεύσεις και αρώματα το γιορτινό σας τραπέζι!
Χριστούγεννα και γαλοπούλα είναι για πολλούς δύο έννοιες ταυτόσημες, αλλά πολλές φορές το ψήσιμο αποδεικνύεται μπελάς και η ποσότητα πολλή για τραπέζια λιγότερων ατόμων.
Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι είναι όταν η γαλοπούλα, που αποτελεί το κύριο πιάτο, βγει στεγνή από το φούρνο και καμία σάλτσα δεν μπορεί να την κάνει πιο ευχάριστη.
Δείτε ακόμα: Τραγανά Μπουρεκάκια με τυρί και γαλοπούλα!
Το ίδιο το μέγεθος της παραδοσιακής γαλοπούλας είναι πρόκληση, ακόμα και για τους πιο έμπειρους στη μαγειρική, καθώς τα διαφορετικά κομμάτια είναι έτοιμα σε διαφορετικούς χρόνους, ενώ χρειάζονται ώρες ψησίματος, κατά τις οποίες απαιτείται η αμέριστη προσοχή μας.
Ωστόσο παράδοση δεν πρέπει να σημαίνει και δυσκολία. Ένα ρολό γαλοπούλας είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, παραμένει τρυφερό και ζουμερό σε κάθε μερίδα και ετοιμάζεται σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Όταν μάλιστα η γέμιση αποτελείται από νόστιμο και τρυφερό φρέσκο λουκάνικο και μυρωδικά και η ανάλαφρη σάλτσα σκορπάει αρώματα κρασιού και θυμαριού , τότε καταλαβαίνεις πως το πιάτο θα είναι σίγουρη επιτυχία!
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Μερίδες: 4 – 5
Υλικά
Για το ρολό
1 στήθος γαλοπούλας 1.200 – 1400 γρ. καθαρισμένο, χωρίς πέτσα και ανοιγμένο για τύλιγμα*
Για τη γέμιση
350 γρ. μαλακό χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το έντερο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσινο μήλο ψιλοκομμένο
1/3 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. ψωμί μπαγιάτικο κομμένο σε μεγάλους κύβους (περίπου 2 εκ.)
¾ κούπας ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
¼ κούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γλ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1. κ.γλ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Δείτε ακόμα: Γαλοπούλα φιλέτο με πατάτες !!
Για την σάλτσα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 κούπες ζωμό κοτόπουλο κρέατος ή κοτόπουλου
½ ποτήρι λευκό κρασί
3 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γλ. corn flour
2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Απλώνουμε τους κύβους ψωμιού σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το χωριάτικο λουκάνικο και σοτάρουμε το χωριάτικο λουκάνικο, σπάζοντάς το σε μικρά κομμάτια με μία κουτάλα. Το μεταφέρουμε σε πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το βούτυρο και μόλις λιώσει, σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλερι, ξύνοντας από τον πάτο και τα υπολείμματα του λουκάνικου.
Προσθέτουμε το μήλο και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα υλικά να σοταριστούν όλα μαζί, για άλλα 2 – 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί, το σοταρισμένο λουκάνικο, το θυμάρι και το φασκόμηλο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Σβήνουμε με το ζωμό κρέατος και την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Ρολό γαλοπούλας: Τοποθετούμε το στήθος της γαλοπούλας ανοιχτό ανάμεσα σε δύο φύλλα διάφανης μεμβράνης και το χτυπάμε ελαφρά με το σφυράκι μαγειρικής, για να ανοίξει. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Απλώνουμε μία λεπτή στρώση γέμισης στο στήθος γαλοπούλας, αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό από όλες τις άκρες, για να μην μας εμποδίζει στο τύλιγμα.
Ξεκινώντας από την πιο στενή άκρη του στήθος, αρχίζουμε να τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, σπρώχνοντας προς τα μέσα τα κομμάτια της γέμισης που πέφτουν προς τα έξω.
Τυλίγουμε το σπάγκο μαγειρικής σφιχτά γύρω από το ρολό, σε 5 – 6 σημεία (ανάλογα με το μήκος του) και δένουμε με κόμπο στις άκρες.*
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι και σοτάρουμε το ρολό γαλοπούλας, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει γύρω – γύρω χρυσοκόκκινο χρώμα. Ξεκινάμε πρώτα από την πλευρά της ένωσης, για να ασφαλιστεί καλά και να μην ανοίξει στο μαγείρεμα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να έρθει σε θερμοκρασία βρασμού και μετά από 2 – 3 λεπτά προσθέτουμε 1 ½ κούπα από το ζωμό κρέατος (φυλάμε την ½ κούπα για μετά).
Τοποθετούμε το ρολό και τη σάλτσα του σε γάστρα, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο (αν έχουμε θερμόμετρο κρέατος, θα πρέπει να δείχνει 70 -72 C εσωτερική θερμοκρασία, αλλιώς ανοίγουμε ελαφρά σε διάφορα σημεία με ένα μαχαιράκι) και αν χρειαστεί ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Μεταφέρουμε το κρέας σε ξύλο κοπής, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 λεπτά, όσο θα μας πάρει να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Δείτε ακόμα:ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ για μικρά και μεγάλα παιδάκια..ιδανικά και για πάρτυ.
Σάλτσα: Μεταφέρουμε τη σάλτσα με τα κρεμμύδια σε τηγάνι, προσθέτουμε τη ½ κούπα ζωμού που φυλάξαμε και το μηλόξιδο και τα αφήνουμε να βράσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι και όσο αλάτι και πιπέρι χρειαστεί. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 10 περίπου λεπτά.
Διαλύουμε το corn flour σε μία κ.σ. δροσερό νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε προσεκτικά το σπάγκο από το ρολό, και κόβουμε σε μερίδες. Τοποθετούμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με σάλτσα και…
Σερβίρουμε!
Συμβουλές
Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε εσείς το στήθος γαλοπούλας για ρολό, ζητήστε από το χασάπη σας να το ανοίξει ανάλογα, καθαρίζοντας όσο μπορεί καλύτερα τις άκρες. Ζητήστε επίσης να μην το χτυπήσει πολύ με το σφυράκι, για να μπορέσετε να το επεξεργαστείτε ανάλογα εσείς πριν τοποθετήσετε τη γέμιση.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το δέσιμο του κρέατος σε ρολό, κόψτε 5 – 6 κομμάτια σπάγκου, τυλίξτε και δέστε τα ξεχωριστά και όχι σε ένα ενιαίο δέσιμο. Προσέξτε ωστόσο να είναι το ρολό σας ομοιόμορφα δεμένο σε όλο το μήκος, για να μην ανοίξει και να ψηθεί σωστά στο εσωτερικό.
Αν δεν βρίσκετε φρέσκο χωριάτικο λουκάνικο – αυτό που το μαλακό εσωτερικό του μοιάζει με κιμά και μπορούμε να πλάσουμε ακόμα και σε κεφτέδες – αντικαταστήστε το με χοιρινό κιμά.
Θα πρέπει ωστόσο να προσθέσετε ξηρά μυρωδικά, μπαχαρικά και αλατοπίπερο, για να πετύχετε παρόμοια γεύση.
Όση γέμιση σας περισσέψει την μεταφέρετε σε ταψί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου, στους 175 C, για 40 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 2 – 4 λεπτά σε δυνατό γκριλ, ίσα – ίσα μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνεια.
Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το ψήσιμο του ρολού γαλοπούλας. Σερβίρετε μαζί με το ρολό στην ίδια πιατέλα ή σε ξεχωριστό πιάτο ως συνοδευτικό.
Μπορείτε να ετοιμάστε το ρολό γαλοπούλας από την προηγούμενη και να το φυλάξετε τυλιγμένο σε μεμβράνη στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να το σοτάρετε και να το ψήσετε.
Αν έχετε ετοιμάσει και την γέμιση από την προηγούμενη μέρα, ψήστε όση σας περισσέψει εκείνη την ώρα κανονικά, αλλά περάστε την για 3 – 4 λεπτά από το γκριλ, ακριβώς πριν την σερβίρετε.
Συνοδεύστε το ρολό γαλοπούλας με αρωματικό ρύζι ή ψητές πατάτες. Ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά που μπορείτε να επιλέξετε για το ρολό γαλοπούλας, είναι οι πατάτες ογκρατέν με παρμεζάνα, που ταιριάζουν υπέροχα με όλα τα ψητά και εντυπωσιάζουν σε κάθε τραπέζι!
Καλά Χριστούγεννα!
Πηγή: mediamagazine