Τα κέικ μπορεί να τα έχουμε συνηθίσει γλυκά, ωστόσο είναι πεντανόστιμα και στην αλμυρή τους εκδοχή! Σε διάφορες παραλλαγές με τυριά, αλλαντικά και λαχανικά αποτελούν ένα υπέροχο κυρίως γεύμα, ένα τέλειο συνοδευτικό ή μια ιδανική επιλογή για έναν μπουφέ που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας.
Αλμυρό κέικ με μπέικον και ελιές
6φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
4 κ.γ. baking bowder
6 αυγά
10 φέτες μπέικον
1 1/2 φλ. τυρί φέτα
10 ελιές χωρίς κουκούτσια
Αλάτι
Αλεύρι- βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα αυγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το τυρί, το μπέικον κομμένο σε κύβους, το baking powder, το αλάτι, τις ελιές ψιλοκομμένες και το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (μια μαλακή ζύμη).
Βουτυρώνετε ένα ταψί, το αλευρώνετε, το τινάζετε για να φύγει το περιττό αλεύρι και προσθέτετε το μείγμα. Το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια.
Συνταγή: tampouloukia.gr
Λαχταριστό κέικ με τυρί και γαλοπούλα
Υλικά:
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200γρ. βούτυρο
4 αυγά
1 φλ. γάλα με 1,5% λιπαρά
5 φέτες άπαχη γαλοπούλα
200γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 φλ. ανάμικτη ψιλοκομμένη πράσινη και κόκκινη πιπεριά
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο. σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει αφράτο και στη συνέχεια ρίχνετε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζετε να χτυπάτε.
Προσθέτετε το γάλα, τη γαλοπούλα και τις πιπεριές, το τυρί και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας καλά. Βουτυρώνετε με ελάχιστο βούτυρο, πασπαλίζετε με ελάχιστο αλεύρι μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζετε μέσα της το μείγμα.
Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 C, για 1 ώρα περίπου.
Συνταγή: queen.gr
Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ζαμπόν
Υλικά:
1 φαρίνα κόκκινη
3 αυγά
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
3/4 φλ. σπορέλαιο
2 πιπεριές σε κυβάκια
6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι αλάτι
Εκτέλεση:
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με το γιαούρτι, το σπορέλαιο και 1 πρέζα αλάτι. Προσθέτετε το αλεύρι και τέλος το τυρί, το ζαμπόν και τις πιπεριές. Βουτυρώνετε ελαφρά και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέϊκ και βάζετε το μείγμα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Συνταγή: megatv.com
Αλμυρό κέικ με μυζήθρα και κόκκινη πιπεριά
Υλικά:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ξερή μυζήθρα
1 φλ. γάλα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
175 γρ. μπέικον
3 αβγά
2 κόκκινες πιπεριές
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ρίγανη
2 κ.γ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Μια πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε καλά μια φόρμα για κέικ. Κόβετε το μπέικον και τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια. Στο multi, ή σε έναν τρίφτη, τρίβετε τη μυζήθρα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αβγά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτετε σιγά-σιγά το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Ψήνετε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από τη μέση του κέικ. Αφήνετε να παγώσει και σερβίρετε το αλμυρό κέικ!
Συνταγή: mothersblog.gr
Αλμυρό κέικ με ντοματίνια και φέτα
350 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 κ.γ. baking powder
400 γρ. αλεύρι
100 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
250 γρ. φέτα σε κύβους
200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο
Λίγο γραβιέρα
200 γρ. ελιές
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το baking powder, το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος καλά στο μίξερ και στη συνέχεια προσθέτετε τη φέτα, τα ντοματίνια, τη γραβιέρα, τις ελιές και τη ρίγανη και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Τοποθετείτε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνετε για 50-60 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Συνταγή: nonpapernews.g
Πηγή: mama365.gr