Γιατί πώς να φας όλα σου τα γεύματα έξω;
Όλο το χρόνο περιμένεις αυτή τη στιγμή. Που θα βάλεις τα συμπράγκαλά σου σε μια βαλίτσα, θα προσπαθήσεις να πετάξεις από πάνω σου έγνοιες και καημούς, θα πάρεις το πλοίο της γραμμής κι όπου φύγει, φύγει! Έτσι είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα μας: μια πολυτέλεια ιερή και πολυπόθητη. Προτιμούμε να στερηθούμε άλλα κι άλλα αγαθά, αρκεί να περάσουμε -έστω και λίγες- μέρες κάπου στην εξοχή. Σε camping, σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, σε ξενοδοχείο, στους παππούδες, σε εξοχικό δικό μας ή φίλων, κάπου τέλος πάντων, απ’ όπου να μυρίζουμε τη θάλασσα.
Κι από φαγητό; Δεν ξέρω για σένα, αλλά για μένα το φαγητό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια των διακοπών. Μου αρέσει να δοκιμάζω ταβερνάκια, τοπικούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, όμως αν έπρεπε να τρώω όλα μου τα γεύματα έξω, το πορτοφόλι μου θα έσκουζε με απελπισία. Εάν, όπως και μένα, σου αρέσει να ψωνίζεις και να μαγειρεύεις και στις διακοπές (και όχι να το βλέπεις μόνο σαν αγγαρεία), τότε σου έχω κάποιες αλμυρές και γλυκές συνταγές που δε θέλουν φούρνο και μπορείς να τις φτιάξεις σε οποιοδήποτε κουζινάκι έχεις πρόσβαση. Απλές, οικονομικές, παρεϊστικες και χορταστικές, γιατί τα μπάνια ανοίγουν την όρεξη!
Αυγά
Αυγά Καγιανά ή Στραπατσάδα
Όταν αρχίζουν οι πρώτοι Καγιανάδες, τότε καταλαβαίνω ότι είναι καιρός να ξαμολυθώ στις παραλίες. Γιατί μπορεί μεν να φτιάχνεις τον Καγιανά όλο το χρόνο -με συσκευασμένες ντομάτες- όμως αυτό το πιάτο έχει άλλη γλύκα με τις ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες και τις αρωματικές πιπεριές, που θα βρεις στο μανάβη του νησιού ή της πόλης όπου παραθερίζεις. Ένα τηγάνι χρειάζεται όλο κι όλο και είναι το τέλειο φαγητό για μετά το μπάνιο. Συνταγή εδώ.
Αυγοσαλάτα με γιαούρτι
Απλή αλλά πολύ χορταστική και νόστιμη η αυγοσαλάτα. Βράζεις μερικά αυγά σε κατσαρόλα και όσα δε φαγωθούν με αλάτι και πιπέρι, τα κάνεις αυγοσαλάτα ακόμα και μετά από μερικές μέρες (απλώς βάλε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο). Γιαούρτι, πίκλες (τουρσί) και μουστάρδα απ’ το κοντινότερο μίνι μάρκετ, ψωμάκι απ’ το φούρνο και είσαι έτοιμος. Πρωινό; Σνακ; Μεσημεριανό; Εσύ αποφασίζεις. Συνταγή εδώ.
Shakshuka: Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα
Τι άλλο, πέρα απ’ τον Καγιανά, μπορείς να κάνεις με ντομάτα και αυγά; Αυτά τα πεντανόστιμα αυγά. Πανεύκολη σπιτική σάλτσα ντομάτας, ελαφρώς πικάντικη, με μπόλικα αρώματα από σκόρδο, κύμινο και πάπρικα, ολόκληρα αυγά που μαγειρεύονται στο ίδιο σκεύος, μπόλικη τριμμένη φέτα (δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί) και στο σερβίρισμα δροσερό γιαούρτι και μαϊντανό. Όχι, αυτά τα αυγά δε θα τα βρεις σε ταβέρνα. Συνταγή εδώ.
Ζυμαρικά
Ζυμαρικά ολικής άλεσης με μελιτζάνες, ντοματίνια και βασιλικό
Εύκολη, καλοκαιρινή, γεμάτη αρώματα αυτή η μακαρονάδα. Με δυο μελιτζάνες, σκόρδο, ντοματίνια και ελαιόλαδο, φτιάχνεις μια σαλτσούλα όνειρο. Κόβεις και λίγα φύλλα βασιλικού απ’ τη γλαστρούλα στο πεζούλι, σερβίρεις με λίγο λευκό κρασί και αγναντεύεις το καλοκαιρινό σούρουπο που αργεί να δώσει πάσα στη νύχτα. Συνταγή εδώ.
Καλοκαιρινή μακαρονάδα λαχανικών
Μακαρονάδα σε 15 λεπτά. Μακαρονάδα τύπου “μπες εσύ στο ντους, την αρχίζω εγώ κι όταν βγεις, τρώμε”. Με ό,τι καλοκαιρινά λαχανικά βρεις στο μανάβη/μίνι μάρκετ/πλανόδιο και το πιο απλό πακέτο μακαρόνια. Η μόνη πολυτέλεια θα ναι το τυρί: μπορείς να βάλεις παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, γραβιέρα ή ό,τι έχεις εύκαιρο. Συνταγή εδώ.
Καλοκαιρινό κριθαρότο με γαρίδες
Ένα πακέτο κριθαράκι, γαρίδες, ντοματίνια, σκόρδο και βασιλικό. Ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις θάλασσας, που θα σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα ακριβά εστιατόρια του νησιού. Όμως θα σου κοστίσει πολύ, πολύ λιγότερο! Άλλη μια συνταγή για την οποία χρειάζεσαι μόνο ένα βαθύ τηγάνι. Πάλι θα χρειαστεί να κόψεις φρέσκο βασιλικό απ’ το γλαστράκι της αυλής (ελπίζω να μη σου κάνει παρατήρηση ο ιδιοκτήτης ότι την τον κάτσιασες το βασιλικό!) Συνταγή εδώ.
Με κρέας, κοτόπουλο ή αλλαντικά
Σπετζοφάι
Ένας εύκολος, ακαταμάχητος μεζές που μπορείς να φτιάξεις παντού. Αρκεί να έχεις ένα επαγωγικό μάτι και ένα βαθύ τηγάνι. Ώριμες ντομάτες, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι και χωριάτικα λουκάνικα. Φρόντισε ν’ αγοράσεις μπόλικο ψωμί, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει πάρτυ “της παπάρας” στο τραπέζι. Συνταγή εδώ.
Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη
“Οχ, μπελάς”, μπορεί να σκέφτεσαι. Σίγουρα, μπορείς να παραγγείλεις κεφτεδάκια σε οποιαδήποτε ταβέρνα. Θα είναι όμως τόσο αφράτα όσο τα ονειρεύτηκες; Τα κεφτεδάκια είναι περισσότερο μπελάς στη σκέψη, παρά στην πράξη. ‘Αλλωστε αυτό το γεύμα μπορεί, με πολλά χέρια, να φτιαχτεί πιο γρήγορα. Κάποιος θα πλάσει κεφτεδάκια, κάποιος θα κόψει τις πατάτες, κάποιος τη χωριάτικη, θα πέσουν συζητήσεις, γέλια…Αυτά είναι τα ωραία. Συνταγή εδώ.
Τραγανές κοτομπουκιές με σως φυστικοβούτυρο
Οι σπιτικές κοτομπουκιές είναι πιο εύκολες απ’ ότι νομίζεις και τόσο νόστιμες, που δε θα θες να ξαναφάς ετοιματζίδικες. Μπορείς να τις φτιάξεις -σε οποιοδήποτε κουζινάκι με μάτι- με μπουτάκια ή στήθος και τα υπόλοιπα υλικά είναι για την τραγανή κρούστα. Μην κολλάς στη σως: αν δε σου αρέσει το φυστικοβούτυρο, μπορείς να τις σερβίρεις με γρήγορη σως γιαουρτιού (γιαούρτι, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι). Συνταγή εδώ.
Γλυκάκι
Μπισκοτόγλυκο
Μπισκότα, Πραλίνα, ζαχαρούχο γάλα. Το απόλυτο γλυκό ψυγείου είναι τόσο εύκολο να το φτιάξεις, όσο και να το φας. Κι επειδή είναι διακοπές, μπορείς να το φας και για πρωινό. Ένα γυάλινο σκεύος (ακόμα και ταψάκι μας κάνει) χρειάζεσαι και ένα ψυγείο. Συνταγή εδώ.
Παγωτό σοκολάτα με μόλις δύο υλικα
Λαχταριστό και πεντανόστιμο παγωτό σοκολάτας με 2 μόνο υλικά και πολύ εύκολο στην εκτέλεση! Με λίγα και απλά υλικά φτιάχνουμε παγωτό σοκολάτας που παραμένει μαλακό στην κατάψυξη και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή! Συνταγή εδώ.
Αυγοφέτες με μέλι
Οι αυγοφέτες μπήκαν εδώ, στα γλυκά, γιατί είναι απολύτως αποδεκτό γλυκό πρωινό για τις διακοπές. Επίσης με την ίδια τηγανιά μπορείς να κάνεις και αλμυρές και να τρίψεις από πάνω φέτα. Συνταγή εδώ.
Πηγή: madamegingerΕιδήσεις σήμερα
- ΕΟΦ : Ανακαλείται γνωστό συμπλήρωμα διατροφής – Είναι επικίνδυνο για την καρδιά
- Άγιος Έρωτας : Ο πάτερ Νικόλαος σώζει το μωρό από τα χέρια του Παύλου
- Grand Hotel : Η Κυβέλη προδίδει την Σοφία
- Η Γη της Ελιάς : Η Αντιγόνη χάνει μια για πάντα την Αγγελική
- Αρωματικό χοιρινό στη γάστρα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς