Το καλοκαίρι ήρθε για τα καλά, και συνήθως ψάχνουμε να φτιάξουμε φαγητά, τα οποία να είναι ελαφριά αλλά ταυτόχρονα να έχουν και ωραία γεύση. Τι ποιο καλοκαιρινό και ελαφρύ φαγητό από αυτό που έχει ως βάση του την ντομάτα. Η ντομάτα εκτός από απίστευτο χρώμα δίνει και ξεχωριστή γεύση σε κάθε φαγητό. Δείτε λοιπόν μερικές ξεχωριστές συνταγές με ντομάτα που βρήκαμε για εσάς!
Ρολάκια ντομάτας με τυρί κρέμα
Συνταγή από: mageirikesdiadromes.gr
Υλικά:
Για τη ζύμη :
50 γρ. κόρν φλάουρ,
30 γρ.αλεύρι,
3 αυγά χωρισμένα κρόκους και ασπράδια,
100 ml. ζεστό νερό,
60 γρ. βιτάμ λιωμένο,
2-3 κ.σ. πάστα ντομάτας(πελτές),
1 κ.γλ. πάπρικα να δώσει περισσότερο χρώμα και γεύση,
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
1 κ.γλ. αλάτι.
Για το τυρί κρέμα- γέμιση:
200 γρ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
άνηθο,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
πιπέρι,αλάτι.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια με το αλάτι καλά να αφρατέψουν . Ενώνουμε σε μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν. Σε άλλο μπολ ενώνουμε την πάστα ντομάτας με την πάπρικα.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με πιρούνι και τους ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι εναλλάξ με το λιωμένο βιτάμ, προσθέτουμε και την πάστα ντομάτας στα υλικά ανακατεύοντας καλά να ενωθούν τα μείγματα.Τέλος προσθέτουμε τα ασπράδια ,ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν στα υλικά .
Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 22Χ 32 εκ. την λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε τη ζύμη μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15 λεπτά περίπου .Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα την ψημένη ζύμη μας και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.Ανακατεύουμε το τυρί με όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη μας. Τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας και βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε ρολάκια και σερβίρουμε.
Δείτε ακόμη: Πιπεριές γεμιστές, με φέτα και ντομάτα Με πολύ απλή αλλά νόστιμη γέμιση
Υπέροχο Σαγανάκι με ντομάτες και φέτα
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
4 ντομάτες μέτριου μεγέθους, κόκκινες, σφιχτές
200γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη (με πιρούνι) ή σε κομμάτια
ρίγανη ή θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση
1 πιπεριά πράσινη, σε φέτες (προαιρετικά)
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε και κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 οC.
Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε δύο ατομικά σαγανάκια. Απλώνετε μέσα μία πρώτη στρώση από φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι ή ρίγανη. Μοιράζετε από πάνω τη φέτα θρυμματισμένη ή σε κομμάτια και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες ντομάτες που αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι επίσης.
Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο. Αν χρησιμοποιήσετε, τώρα είναι η ώρα να μοιράσετε και τις ροδέλες της πιπεριάς. Πασπαλίζετε με ρίγανη και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε τα σαγανάκια με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 10 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτί, αφαιρείτε το σκόρδο από το ταψί και ψήνετε για 10-15 λ ακόμα να “σωθούν” τα υγρά της ντομάτας. Σερβίρετε πασπαλίζοντας προαιρετικά με λίγο ξίδι μπαλσάμικο.
Δείτε ακόμη: Σούπερ δροσερή σαλάτα με κολοκύθι και κοτόπουλο
Στραπατσάδα, η παραδοσιακή
Συνταγή από: post4life.gr
Υλικά που θα χρειαστείτε:
6 αυγά χτυπημένα
1kg. ντομάτες ψιλοκομμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
130 gr. τριμμένη φέτα
μία πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
μυρωδικά της αρεσκείας σας π.χ. ρίγανη, θυμάρι κτλ.
Πώς θα τη μαγειρέψετε:
Σε ένα τηγάνι προσθέστε ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Όταν η σάλτσα ντομάτας βράσει χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και και αφήστε να ψηθεί για 10-15 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα ζουμιά.
Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά με τη φέτα και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα την ντομάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ψήστε μέχρι να γίνουν τα αυγά αφού έχετε προσθέσει ό,τι μυρωδικά επιθυμείτε.
Σερβίρετε ζεστό!
Ντοματοκεφτέδες
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Αυγά μάτια με ντομάτα
Συνταγή από: auga.gr
Υλικά:
2 αυγά
2 ντομάτες μικρές ώριμες στον τρίφτη
Ελαιόδαδο 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι
Τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
1. Προσθέτε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλατοπίπερο, την ζάχαρη και τα αρωματικά στο τηγάνι. Τα αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσουν και να «σφίξει» λίγο το μείγμα.
2. Σπάστε τα αυγά, καπακώσετε το τηγάνι και αφήστε το σε σιγανή φωτιά 2-3 λεπτά.
3. Κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε με λίγο τριμμένο τυρί, βασιλικό και πιπέρι.
Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες
Συνταγή από: pandespani.com
Υλικά (για 6 άτομα)
2 μεγάλα κόκκινα ή άσπρα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
450-500 γραμ. ντομάτες, σε ροδέλες με τα ζουμιά τους
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ή πικάντικο τσένταρ (Cheddar)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μερικά φύλλα βασιλικού
1/4 φλυτζ. νερό
Προετοιμασία: 20-25 περίπου λεπτά συν ο χρόνος για το ψήσιμο.
Μπορείτε να ετοιμάσετε το πιάτο νωρίτερα (την ίδια μέρα) και να το βάλετε στο ψυγείο, σκεπασμένο καλά με διαφανή μεμβράνη. Βγάλτε το να έρθει κάπως σε θερμοκρασία δωματίου και ψήστε το υπολογίζοντας το χρόνο που απαιτείται μέχρι να σερβιριστεί ζεστό. Αυτή την εποχή μπορείτε αντί για τις κανονικές ντομάτες να χρησιμοποιήσετε πομοντόρια, που είναι πολύ νόστιμα. Σε τέτοια περίπτωση, φροντίστε οι πατάτες να είναι αναλόγου μεγέθους (όχι τεράστιες), ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να ισορροπεί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.
Στρώνετε τα υλικά: Επιλέξτε ένα σκεύος που μπορεί να εμφανιστεί στο τραπέζι (π.χ. πήλινο ή πυρέξ) και λαδώστε το καλά στον πάτο. Έχετε όλα τα υλικά δίπλα σας.
Τοποθετείστε πρώτα μια στρώση από κρεμμύδια, από πάνω τακτοποιείστε τις ροδέλες απ΄τις πατάτες και μετά αυτές με τις ντομάτες. Ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι πιπέρι και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.
Επαναλάβατε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά, τελειώνοντας με μια στρώση από ανάμικτες πατάτες – ντομάτες, που εναλάσσονται. Βάλτε ανάμεσά τους σε διάφορα σημεία τα φύλλα βασιλικού (αν είναι τα μεγάλα, κόψτε τα με το χέρι σε μικρότερα). Πασπαλίστε με τυρί, αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο ακόμη λάδι.
Σημείωση: Eπειδή τα υλικά είναι πολύ απλά, ένα μέρος της επιτυχίας του πιάτου έγκειται στην εμφάνιση. Περιποιηθείτε τις στρώσεις για να το δείτε στο τέλος και οπτικά ωραίο.
Ρίξτε στο σκεύος το νερό και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή και λίγο παραπάνω, μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές. Αν προς το τέλος, το βλέπετε να ροδίζει περισσότερο, σκεπάστε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Σερβίρισμα: Κόψτε το σε κομμάτια με το μαχαίρι και χρησιμοποιείστε την σπάτουλα για να τα μεταφέρετε στα πιάτα. Σερβίρεται γενικά ζεστό.
Ντομάτες γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ
Συνταγή από: mama365.gr
Υλικά:
6 -7 ντομάτες μετρίου μεγέθους
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού και 2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
3 κουτάλια της σούπας φρυγανιά τριμμένη
100 γρ τυρί τριμμένο της αρεσκείας αας
Αλάτι – πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπολτό
1 κ.γ. δυόσμος ή βασιλικός τριμμένος
Λίγο νερό
Για την μπεσαμέλ:
2 φλ. γάλα
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά μόνο τους κρόκους
1/2 κ.γ. μοσχκοκάρυδο
Αλάτι -πιπέρι
2 κ.σ. μαργαρίνη
2 κ.σ. τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε από το κάτω μέρος ώστε να δημιουργήσετε ένα καπάκι και αφαιρείτε την ψίχα τους, την οποία βάζετε στο μπλέντερ για να την ψιλοκόψετε. Αραδιάζετε τις ντομάτες σε πυρέξ ή ταψί και τις αλατίζετε. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζετε το μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε, βάζετε το κρεμμύδι, συνεχίζετε να σοτάρετε, προσθέτετε αλάτι- πιπέρι, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και την ψιλοκομμένη ψίχα, τον ντοματοπολτό, την ζάχαρη και λίγο νερό
Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσουν περίπου για 15 λεπτά. Προσθέτετε τον δυόσμο ή τον βασιλικό. Κατεβάζετε από την φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Για την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζετε την μαργαρίνη να ζεσταθεί, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα, βάζετε το γάλα, αλάτι -πιπέρι και με το σύρμα ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει αλλά και για να μη κολλήσει.
Βγάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει, προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, το μοσχοκάρυδο,το τυρί τριμμένο και ανακατεύετε καλά.
Ξεκινάτε να γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα του κιμά και πριν κλείσετε με το καπάκι βάζετε από μισό κουτάλι της σούπας μπεσαμέλ. Κλείνετε με το καπάκι της την κάθε ντομάτα και την τοποθετείτε στο ταψί ή πυρέξ. Βάζετε λίγο νερό στο ταψί μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 25 λεπτά. Ξεσκεπάζετε στην συνέχεια για να πάρουν χρώμα και βάζετε επάνω στο καπάκι κάθε ντομάτας μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί τριμμένο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζετε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και σερβίρετε.
Τάρτα σφολιάτας με ντομάτα, τυρί και φρέσκο θυμάρι
Συνταγή από: dimitrisskarmoutsos.gr
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
λίγο βούτυρο, για άλειμμα
2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
2 φλ έμενταλ, τριμμένο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε φέτες
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμάρι + επιπλέον για γαρνιτούρα
λίγο ελαιόλαδο, για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και χρησιμοποιώντας ένα στρόγγυλο ταψί τάρτας ως οδηγό κόβουμε τη ζύμη κυκλικά προσθέτοντας 4 εκ. περιμετρικά.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας αφήνοντας να προεξέχει έξω από το χείλος του ταψιού.
Αλείφουμε το φύλλο σφολιάτας με τη μουστάρδα.
Πασπαλίζουμε τη βάση της τάρτας με το έμενταλ, φροντίζοντας να την καλύψουμε ομοιόμορφα με το τυρί.
Απλώνουμε τις φέτες ντομάτας περιστροφικά καλύπτοντας ελαφρώς η μία την άλλη.
Γυρίζουμε τη ζύμη που προεξέχει προς τα μέσα σε ένα όμορφο γείσο.
Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με τα φρέσκια φύλλα θυμαριού.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το φύλλο σφολιάτας.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε πάλι με χοντρό αλάτι και κόβουμε την τάρτα σε 6 – 8 κομμάτια.
Γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε την τάρτα σφολιάτας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε όλες τις συνταγες μας με ντομάτα με ένα κλικ εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- 30 συνταγές για σουφλέ για να απογειώσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας
- 30 ιδιαίτερες γιορτινές σαλάτες για το Ρεβεγιόν
- Ανακαλούνται ξηροί καρποί με κομμάτια από γυαλί
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας
- Δημήτρης Ήμελλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του – Η ανακοίνωση του γιου του και ή τελευταία επιθυμία του