Παραδοσιακά μακεδονίτικα στριφτάρια νηστίσιμα φτιαγμένα από τα χεράκια μας, με σπανάκι. Ιδανικές πιτούλες για την περίοδο της νηστείας, αλλά και υπέροχη ιδέα για σχολικό κολατσιό!
- νερό 1,5 νεροπότηρο χλιαρό
- ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600-700 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
Τα μακεδονίτικα στριφτάρια έχουν φήμη σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας του τραγανού τους φύλλου αλλά και της εντυπωσιακής εμφάνισής τους. Πλέον μπορείς να βρεις στριφτάρια σε κάθε σούπερ μάρκετ, κατεψυγμένα. Παρόλα αυτά σίγουρα δεν έχουν την ίδια γεύση και την ίδια ποιότητα με τα σπιτικά.
Μπορεί να σας φαίνονται περίπλοκα, όμως στην πραγματικότητα είναι παιχνιδάκι και σίγουρα πολύ πιο οικονομικά από τα αγοραστά. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε παραδοσιακά, Μακεδονίτικα στριφτάρια νηστίσιμα με σπανάκι που θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Μακεδονίτικα στριφτάρια νηστίσιμα:
Εκτέλεση για την γέμιση για τα Μακεδονίτικα στριφτάρια νηστίσιμα
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε να σοτάρουμε το πράσο χωρίς το πράσινο μέρος, το ξερό κρεμμύδι και το σπανάκι. Μόλις μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας προσθέτουμε, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι καθώς επίσης και το ρύζι.
Δείτε ακόμα Εύκολη σπανακόπιτα για το σχολείο
Βάζουμε λίγο νερό ίσα ίσα να σκεπάσει το ρύζι και βράζουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά του. Μόλις το ρύζι φουσκώσει και πιει τα υγρά του είναι έτοιμο και βάζουμε την γέμιση στην άκρη.
Εκτέλεση για την ζύμη για τα Μακεδονίτικα στριφτάρια νηστίσιμα
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σταδιακά, καθώς δουλεύουμε την ζύμη μας. Όταν πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι και την αφήνουμε για μισή να ξεκουραστεί.
Έπειτα χωρίζουμε την ζύμη μας σε 9 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο με τον πλάστη, σε αλευρωμένο πάγκο. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με την γέμιση κατά μήκος και κάνουμε το κάθε φύλλο στριφτάρι. Έπειτα το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Λαδώνουμε λίγο τα στριφτάρια από πάνω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Jenny Argyropoulou
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Πέτρος κλέβει την καρδιά της Δέσποινας
- Η Γη της Ελιάς : Ο Δημοσθένης αποκληρώνει την Ειρήνη
- Ειρήνη Μουρτζούκου : “Ο πατέρας των παιδιών μου είναι στον οικογενειακό κύκλο – Αν πω το όνομα του θα βρεθώ σε χαντάκι”
- Τρύφωνας Σαμαράς : Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο γνωστός κομμωτής
- Γιορτινά σοκολατάκια με λευκή σοκολάτα και limoncello