Σήμερα θα έρθουμε πιο κοντά με την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα που ως γνωστόν είναι πεντανόστιμη. Θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας μαντί Ποντιακά ζυμαρικά γεμιστά με κιμά. Οι Πόντιοι τα τρώνε πολύ συχνά.
- πράσο 1
- κιμάς ανάμεικτος 1 κιλό
- ελαιολαδο λίγο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μπούκοβο Λίγο
- καρότο 1-2
- κρεμμυδι 1-2
Υλικά
- αυγα 3
- ελαιολαδο 2 κσ
- αλατι Κατά βούληση
- ξύδι 2 κσ
- αλεύρι σκληρό 300 γμ
Για την ζύμη
- Γιαούρτι στραγγιστό Λίγο
- πιπέρι Λίγο κόκκινο
Για το σερβίρισμα
- σκορδο 1 σκελίδα
- ελαιολαδο λίγο
- ντοματα 1 τριμμένη
- πιπέρι λίγο κόκκινο
- πάπρικα Κατά βούληση
- νερό λίγο
- δυοσμος λίγο
Για την σάλτσα (προαιρετικά)
- ζωμό Μέχρι να τα σκεπάσει κοτόπουλου
Για το ψήσιμο
Δείτε ακόμα Τσιριχτά : Παραδοσιακοί ποντιακοί λουκουμάδες
Σύμφωνα με τους ίδιους, η παρασκευή των μαντί, δεν είναι τόσο μαγειρική όσο…ψυχοθεραπεία. Αξίζει λοιπόν να δώσουμε μία ευκαιρία στα σπιτικά μαντί τα ποντιακά ζυμαρικά . Τα μαντι Ποντιακά ζυμαρικά είναι λίγο πικάντικα, αλλά αν θέλετε μπορείτε να αποφύγετε τα πολλά πιπέρια. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για την γέμιση
Στην αρχή ψιλοκόβουμε το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και το καρότο. Στην συνέχεια τσιγαρίζουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Βάζουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο και το ψιλοκομμένο καρότο. Πλάθουμε τον κιμά μας, για να πάνε παντού τα υλικά.
Για την ζύμη
Σε μία λεκάνη βάζουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το σκληρό αλεύρι. Ξεκινάμε να πλάθουμε την ζύμη μας μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο ζυμάρι. Αφού φτιάξουμε την ζύμη μας την αφήνουμε μέσα σε μεμβράνη για 1 ώρα.
Αφού περάσει η μία ώρα, ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Γεμίζουμε τα ζυμαράκια μας με την γέμιση τα κλείνουμε λίγο για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε λαδώσει.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε λίγο ζεστό ζωμό κοτόπουλου, μέχρι να τα σκεπάσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Εκτέλεση για την σάλτσα (προαιρετικά)
Σε ένα κατσαρολάκι καίμε σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο. Το αφαιρούμε και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη. Την καίμε λίγο και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγο νερό για να βράσει. Μόλις δέσει, είναι έτοιμη.
Tips
Πράσο μπορούμε να βάλουμε λιγότερο, περισσότερο ή και καθόλου. Η ζύμη δεν χρειάζεται νερό γιατί θα πάρει την υγρασία από τα αυγά. Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε την σάλτσα και να τα απολαύσουμε μόνο με λίγο γιαούρτι και κόκκινο πιπέρι. Αν θέλουμε να φτιάξουμε την σάλτσα, τότε περιχύνουμε τα μαντί με την σάλτσα μας.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κωνσταντινιά ΠΚ
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr