Κάποια γλυκά ενώ είναι εύκολα, έχουν μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις ώστε να πετύχουν. Ενα απο αυτά είναι τα μαρεγκάκια ή μπεζέδες όπως αλλιώς λέγονται.
Ενώ σαν διαδικασία είναι πανεύκολοι για να γίνουν … μπορεί να σου κιτρινίσουν και να χάσουν το υπέροχο λευκό χρώμα, μπορεί να μην ψηθούν σωστά και να μην είναι τραγανοί απ’έξω ή ακόμα μπορεί να μυρίζουν αυγουλίλα. Βέβαια παταγώδη αποτυχία δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα … μικρά σκασιματάκια ήταν το συνηθισμένο μου. Αυτή τη φορά όμως τα έφτιαξα για τη βάφτιση της δεύτερης κόρης της κουμπάρας μου που μου το ζήτησε, οπότε καταλαβαίνετε ότι ένα αγχος να βγούν ωραία το είχα.
Τα μαρεγκάκια τα έχουμε συνηθίσει να πωλούνται είτε άσπρα είτε σε διάφορα χρώματα. Εγώ έχοντας δει τα Χριστουγεννιάτικα μαρεγκάκια της Gert, πρότεινα για την βάφτιση να τα κάνουμε δίχρωμα, ροζ/ασπρα για την μικρή μπέμπα. Και έτσι τα έφτιαξα. Βγήκαν κουκλιά ζωγραφιστά … τόσο χαρούμενα σε εμφάνιση και φυσικά γευστικότατα. Οι φωτογραφίες στη σημερινή ανάρτηση είναι απο τη δοκιμή που έκανα με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Οπως είπα, τα μαρεγκάκια γενικά είναι ευκολα να γίνουν … λίγη προσοχή θέλουν στα παρακάτω :
*Το μπωλ και το χτυπητήρι του μίξερ να είναι τελείως στεγνά γιατι αν υπάρχει έστω ίχνος υγρασίας η μαρέγκα δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει.
*Η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθεί καλά ώστε να μην κρυσταλλιάσει στο ψήσιμο. Για να δείτε αν η ζάχαρη έχει απορροφηθεί, πάρτε με το δαχτυλό σας λίγη μαρέγκα και τρίψτε την ανάμεσα στο δείκτη και στον αντίχειρα. Αν δεν αισθάνεστε τη ζάχαρη είναι εντάξει, σε αντίθετη περίπτωση συνεχίστε για λίγο το χτύπημα.
*Τα μαρερκάκια πρέπει να ψηθούν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα ώστε να μην κιτρινίσουν.
*Μην ανοίξετε το φούρνο πριν περάσει η μία ώρα.
*Τα μαρεγκάκια είναι έτοιμα όταν ξεκολάνε εύκολα απο το αντικολλητικό χαρτί. Αν προσέξετε τα παραπάνω, θα φτιάξετε υπέροχα μαρεγκάκια. Μία σημείωση … όταν βάλετε το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας, βάλτε μια κουκίδα μαρέγκα ανάμεσα στο ταψί και στο χαρτί (στις τέσσερις γωνίες). Αυτό θα βοηθήσει ώστε ο αέρας στο φούρνο όσο θα ψήνονται τα μαρεγκάκια να μην τα σηκώσει, είναι και τόσο ελαφρά τα άτιμα.
Αφου κρυώσουν τελειώς, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο για 6-7 ημέρες.
Καλή σας επιτυχία
Υλικά :
3 ασπράδια (90 γρ.)
150 γρ ζάχαρη
1/4 κ,γ, κρεμόριο
1/4 κ.γ. εσάνς βανίλιας
χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 95 β.
Βάζουμε τη ζάχαρη στο μούλτι για 30 δεύτερα ώστε να μας γίνει πάρα πολύ ψιλή (όχι άχνη).
Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα.
Οταν φτάσουν τα ασπράδια σε σημείο να έχουν γίνει αφρός, προσθέτουμε το κρεμόριο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ ελάχιστα.
Χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα μας να φουσκώσει, να γυαλίσει και να σχηματίσει κορυφές που στέκονται χωρίς να πέφτουν.
Προσθέτουμε τη βανίλια και μόλις απορροφηθεί η μαρέγκα μας είναι έτοιμη.
Τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε, αντικολλητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε το κορνέ μας βαζοντάς του στην άκρη τη μύτη αστεράκι.
Με ένα πινελάκι παίρνουμε ελάχιστο χρώμα και τραβάμε τρεις κάθετες γραμές στη μέσα μεριά του κορνέ.
Γεμίζουμε το κορνέ με την μαρέγκα.
Βγάζουμε με το κορνέ ροζέτες στο μέγεθος που θέλουμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν εντελώς μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα του.
Πηγή: sabor-cooking.gr