Close

Μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα

Μελαχρινή-καρυδόπιτα-με κρέμα-συνταγή-

Συνταγή για μελαχρινή καρυδόπιτα με κακάο και αφράτη κρέμα πατισερί. Μία παραδοσιακή συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο με σούπερ μελωμένη καρυδόπιτα με κακάο ή πετιμέζι.

Από τη φίλη μας Kiki Kyriaki.

    Για το πασπάλισμα

  • καρυδια Κατά βούληση τριμμένα

Ένα γλυκό ακραία γευστικό , μελωμένο και απόλυτα εθιστικό ! Ο λόγος για την υπέροχη καρυδόπιτα που μας κάνει συντροφιά σε γιορτές και σε Κυριακάτικα τραπέζια! Είναι το γλυκό που μαζεύει την οικογένεια και τους φίλους όλους μαζί στο τραπέζι! Μια συνταγή που με πάει χρόνια πίσω και όσες φορές και να την φτιάξουμε πάντα πετυχαίνει!

Η μυρωδιά της όταν ψήνεται είναι αξεπέραστη και η γεύση της θα σε κάνει να την θέλεις κολασμένα! Επιτηδειότητα χρειάζεται και στο σιρόπιασμα ώστε να μη λιμνάσει στη βάση αφήνοντάς το στεγνό από τη μέση και πάνω.

Για να γίνει αυτό, το γλυκό θα πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό, να το ρίχνουμε σιγά-σιγά και έπειτα να το αφήσουμε για 8 ώρες ώστε να απορροφηθεί σωστά. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι η κανέλα, το γαρίφαλο…

 

Σιροπιαστή σοκολατένια καρυδόπιτα

 

Μελαχρινή τη λέμε γιατί αντί για ζάχαρη μπαίνει το πετιμέζι και δίνει στο γλυκό μια σκούρα απόχρωση. Στις σύγχρονες εκδοχές της καρυδόπιτας πολλοί προσθέτουν στη ζύμη κακάο όπως θα δούμε και σε αυτή τη συνταγή.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα:

Μελαχρινή-καρυδόπιτα-με κρέμα-συνταγή-

Εκτέλεση για τη μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα

Χτυπάμε στο μίξερ χειρός τα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κοπανισμένα καρύδια, το καλαμποκέλαιο, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το κακάο σε σκόνη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Στο τέλος βάζουμε τα κοπανισμένα καρύδια και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί 30×40 εκατοστών βουτυρωμένο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 45 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Όσο κρυώσει η καρυδόπιτα φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, το κονιάκ και το βούτυρο. Βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη

 

Όσο κρυώνει η βάση φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το φρέσκο γάλα και τους κρόκους αυγού. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε το μείγμα στη φωτιά.

Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος βάζουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και την ρίχνουμε πάνω από την κρύα καρυδόπιτα.

Από πάνω βάζουμε μεμβράνη που να ακουμπάει την κρέμα, έτσι ώστε να μη κάνει πέτσα και την αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και απολαμβάνουμε.

Μελαχρινή-καρυδόπιτα-με κρέμα-συνταγή-

Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr