Μελιτζάνες στον φούρνο με γιαούρτι Ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, το οποίο αν δοκιμάσετε είμαι σίγουρη θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Θα χρειαστούμε:
6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
3-4 σκελίδες σκόρδο
4 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζάνι νερό
φρέσκο δυόσμο
φρέσκο βασιλικό
μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι + πιπέρι
5-6 σταγόνες tabasco
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
3/4 του κιλού γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
2-3 κουταλιές λάδι
5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
Επί τω έργω
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες.
Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό για περίπου μία ώρα και στο πρώτο μισάωρο αλλάζουμε το νερό!
Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον βασιλικό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη, τις σταγόνες tabasco, το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει αρκετές βράσεις η σάλτσα μας, για περίπου 10 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό και 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο και αφήνουμε άλλα 5-10 λεπτά να δέσει η σάλτσα μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το νερό τις στραγγίζουμε και τις αλατίζουμε.
Σε ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τις μελιτζάνες την μια δίπλα στην άλλη .
Για τις ποσότητες που αναφέρω, θα χρειαστείτε δύο ταψιά.
Περιχύνουμε με λίγο λάδι τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Όταν είναι έτοιμες, τις παίρνουμε από το ταψί και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ, σε δυο ή τρεις στρώσεις.
Από πάνω ραντίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και δυόσμο, περιχύνουμε με την σάλτσα και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα γιαουρτιού ως εξής.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τον δυόσμο και ξανα-ανακατεύουμε.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει
Έπειτα απλώνουμε το γιαούρτι πάνω από την σάλτσα και αν μας αρέσει, πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα !Επίσης αν προτιμάμε, μπορούμε να ψήσουμε το φαγητό με το γιαούρτι για 10-15 λεπτά και αφού το βγάλουμε από τον φούρνο και το αφήσουμε να κρυώσει καλά, να το κόψουμε σε κομμάτια και να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!syntageskardias.blogspot.gr
Vasia B.