Μελωμένο παστέλι με σουσάμι για το σχολικό κολατσιό που θα χαρίσει στα παιδιά νοστιμιά αλλά και ενέργεια! Το κατάλληλο, παραδοσιακό γλυκό και για την νηστεία.
Τα παστέλια μπορούν να θεωρηθούν υπερτροφή αφού αποτελούνται από ξηρούς καρπούς και μέλι. Σήμερα θα φτιάξουμε μελωμένο παστέλι με σουσάμι για σχολικό κολατσιό, σπιτικό ,παραδοσιακό παστέλι με σουσάμι και μέλι που τα παιδιά θα το λατρέψουν. Είναι σίγουρα μία καλύτερη επιλογή για παιδιά, αφού δεν έχει ζάχαρη και είναι γλυκό και νόστιμο.
Δείτε ακόμα Σπιτικό παστέλι σε 10 λεπτά !!! Πολύτιμο διατροφικά και ιδιαίτερα εύκολο!
Επίσης είναι μία υπέροχη εναλλακτική για γλυκό και τις περιόδους της νηστείας ενώ φτιάχνεται πανεύκολα. Όσο πιο αγνό και καλής ποιότητας είναι το μέλι, τόσο πιο νόστιμο θα βγει το παστέλι, οπότε προτιμήστε μέλι από παραγωγούς!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το μελωμένο παστέλι με σουσάμι για σχολικό κολατσιό
Εκτέλεση για το μελωμένο παστέλι με σουσάμι για σχολικό κολατσιό
Αρχικά πλένουμε το νωπό σουσάμι και το βάζουμε να στραγγίσει σε σίτα. Διαλέγουμε μία μικρή κατσαρόλα, όχι τηγάνι, γιατί το σουσάμι καίγεται πολύ εύκολα και θέλουμε να ελέγχουμε απόλυτα την θερμοκρασία. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μάτι μικρότερο από την διάσταση της κατσαρόλας και την αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το νωπό σουσάμι στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά από το 9 (που είναι το πιο υψηλό) στο 6. Ανακατεύουμε συνέχεια. Τα πρώτα 10 λεπτά φεύγει η υγρασία από το νωπό σουσάμι και μετά τα 10 λεπτά ξεκινά να καβουρδίζεται και να μυρίζει σαν ταχίνι.
Δείτε ακόμα Εύκολη τούρτα με σοκολάτα, πτιμπερ και παστέλι αμυγδάλου
Μετά τα πρώτα 10 λεπτά και αφού ξεκινήσει το σουσάμι να μυρίζει ταχίνι, απομακρύνουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα από την φωτιά και δοκιμάζουμε 2-3 σπόρια σουσάμι για να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει. Είναι έτοιμο όταν είναι τραγανό και σκάει στο στόμα.
Χρειάζεται περίπου συνολικά 20 λεπτά ψήσιμο, ανάλογα και την κουζίνα. Μόλις είναι έτοιμο, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε πάνω στην φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
Αφήνουμε 3-4 λεπτά να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα και στρώνουμε στο ταψί το μείγμα με το σουσάμι και το μέλι. Έχουμε βρέξει και έχουμε αφήσει να μισοστεγνώσει ο μικρός πλάστης και με αυτόν τον πλάστη πιέζουμε το μείγμα για να μοιάζει με παστέλι.
Δείτε ακόμα Παστέλι απο τα χεράκια της Sofia Kara
Το παστέλι, δεν θέλουμε να κολλάει στον πλάστη. Ρίχνουμε ηλιέλαιο σε μία χαρτοπετσέτα, περνάμε την λάμα του μαχαιριού και το κόβουμε πιέζοντας και όχι από άκρη σε άκρη. Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο.
Tips για το μελωμένο παστέλι με σουσάμι για σχολικό κολατσιό
Το σουσάμι που χρησιμοποιήσαμε ήταν με το φλούδι τους. Όσο το παστέλι μένει σε ζεστό μέρος είναι μαλακό. Και στο ψυγείο όμως συντηρείται.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Souki Simeonidou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr