Συνταγή για μελωμένο στιφάδο με μοσχαράκι και σπιτικό πουρέ πατάτες για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας και το Κυριακάτικο τραπέζι, από τη φίλη μας Κατερίνα Γιαντσίδου-Αναγνωστοπούλου.
- Μοσχάρι 1.5 κιλό σε κομμάτια
- κρεμμυδι 2 κιλά καθαρισμένα για στιφάδο
- κρεμμυδι 1 ξερό κομμένο σε κυβάκια
- πελτές ντομάτας 2 κουταλιές της σούπας
- σάλτσα ντομάτας 5 κουταλιές της σούπας
- κανελά 2 ξυλάκια
- γαρίφαλο 6
- μπαχάρι 5 μπαλίτσες
- σκορδο 4 σκελίδες ψιλοκομμένες
- δάφνη 2 φύλλα
- κρασι 1/2 φλυτζάνι λευκό
- ξύδι 100 ml
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι περίπου
Υλικά
- πατατες 1 κιλό
- Γάλα φρέσκο 250 ml
- βουτυρο 50 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι Κατά βούληση
- μοσχοκάρυδο Κατά βούληση σε σκόνη
Για τον πουρέ πατάτας
Μοσχαράκι φρικασέ με μαρούλι και σπανάκι αυγολέμονο
Το στιφάδο είναι ένα εξαιρετικό και άκρως μαμαδίστικο φαγητό. Σήμερα λοιπόν θα το απολαύσουμε με μοσχαράκι και ολόκληρα κρεμμύδια όπως συνηθίζεται. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες, αλλά σήμερα θα σας δείξουμε και την καλύτερη συνταγή για σπιτικό πουρέ πατάτας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το μοσχαράκι στιφάδο με πουρέ:
Εκτέλεση για το μοσχαράκι στιφάδο
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε το μοσχαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, για να θωρακίσουμε το κρέας. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σε λίγο νερό διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε το μείγμα με τον πελτέ στη κατσαρόλα. Έπειτα βάζουμε και την σάλτσα ντομάτας. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέσα στη κατσαρόλα, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
Βάζουμε το γαρίφαλο, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι και κλείνουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε, μέχρι να βράσει το κρέας και αφού βράσει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα και με το ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια για στιφάδο καθαρισμένα.
Λαχταριστό στιφάδο με κεφτεδάκια
Τα αφήνουμε να μαραθούν και να μελώσουν και σβήνουμε με το ξύδι. Έπειτα επιστρέφουμε το κρέας στη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Επίσης προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το κρέας με την σάλτσα του.
Εκτέλεση για τον πουρέ πατάτας στο μοσχαράκι στιφάδο
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες αλλά δεν τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν. Βράζουμε για 20-30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν τις σουρώνουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Τις περνάμε από πρέσα για πουρέ ή μύλο για να τις κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το φρέσκο γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές.
Την είδαμε στην ομάδα Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr