Close
Light Μουσακάς_

Light μουσακάς υπέροχος μαμαδίστικοςμε ψημένα λαχανικά στην λαδόκολλα.

    Για το πασπάλισμα

  • τυρί Αρκετό τριμμένο

Ο μουσακάς είναι ένα υπέροχο φαγητό. Το προτιμούν μικροί και μεγάλοι αφού ο συνδυασμός της πατάτας, της μελιτζάνας που λιώνει στο στόμα, της μπεσαμέλ και του κιμά είναι αποθέωση. Παρόλα αυτά δεν είναι ένα υγιεινό φαγητό αφού τα λαχανικά μας τα περνάμε πρώτα από τηγάνι.

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε μία άλλη  έκδοση για Light μουσακά. Θα ψήσουμε την πατάτα και την μελιτζάνα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αυτή τη φορά θα προσθέσουμε και κολοκυθάκι. Η πιο νόστιμη συνταγή για μουσακά που έχετε δοκιμάσει. Δείτε την εκτέλεση παρακάτω: 

Εκτέλεση για τα λαχανικά

Αρχικά ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και καθαρίζουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Στην συνέχεια κόβουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε φέτες με πάχος λιγότερο από ένα πόντο.

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό και αλάτι για να ξεπικρίσουν για μισή ώρα. Στην συνέχεια τις παίρνουμε στα χέρια μας και τις στίβουμε πολύ καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και προσθέτουμε τα λαχανικά μας. Βάζουμε αλάτι στα λαχανικά και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα λαχανικά στους 180 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε.

Δείτε ακόμα Μουσακάς για αρχάριες: Ο πιο εύκολος μουσακάς βήμα βήμα

Αφού ψηθούν καλά τα λαχανικά μας παίρνουμε ένα ταψί 32 εκ. και στρώνουμε πρώτα μία σειρά πατάτες. Στην συνέχεια στρώνουμε μία σειρά κολοκύθια και στο τέλος μία σειρά μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε το φαγητό μας με τριμμένο τυρί.

Εκτέλεση για τον κιμά

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέσουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να ασπρίσει ο κιμάς. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το κύμινο, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί.

Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες. Επίσης βάζουμε λίγο νερό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό για να σιγοψηθεί ο κιμάς και να μείνει μόνο με το λάδι του.

Αφού ετοιμάσουμε τον κιμά τον ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά μας και τον στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε τον κιμά με μερικές επιπλέον δόσεις λαχανικών. Και πάλι βάζουμε πρώτα την πατάτα, μετά τα κολοκυθάκια και στο τέλος τις μελιτζάνες και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Εκτέλεση για την μπεσαμέλ

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε μέχρι να χλιαρύνει το γάλα και όχι να κάψει. Μόλις λοιπόν το γάλα γίνει χλιαρό αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ανακατεύουμε το μείγμα μας καλά με ένα σύρμα έτσι ώστε να διαλυθεί το αλεύρι και βάζουμε το σκεύος και πάλι στην φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει και να δένει η μπεσαμέλ.

Κατεβάζουμε από την εστία και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα δύο αυγά ξεχωριστά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε, αυτή τη φορά πολύ γρήγορα. Θέλουμε να ομογενοποιηθούν τα αυγά με το μείγμα και να ψηθούν.

Δείτε ακόμα Πένες με μπεσαμέλ, λαχανικά και λουκάνικο από το Live Kitchen

Αφού η μπεσαμέλ είναι έτοιμη την ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά στο ταψί και την στρώνουμε καλά. Την πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί τριμμένο και ψήνουμε τον Light μουσακά μας στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να αποκτήσει ένα ροδαλό χρώμα.

Tips για τον Light Μουσακά

Το μυστικό είναι να ψηθούν καλά τα λαχανικά έτσι ώστε να μην αφήσουν νερά στον μουσακά. Για να μην γίνει στεγνός ο μουσακάς τον ραντίζουμε με λίγο παραπάνω ελαιόλαδο στα λαχανικά του, πριν μπει στον φούρνο.

Τον κιμά τον ψήνουμε πολύ καλά για να μην μείνουν υγρά από την ντομάτα. Μπορούμε να βάλουμε παραπάνω πατάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, ανάλογα τα γούστα μας.

Light_ Μουσακάς_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Marina Hatzidaki

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr