Συνταγή για μπακλαβά με 70 χειροποίητα φύλλα. Δοκιμάστε παραδοσιακό μπακλαβά με 70 χειροποίητα φύλλα που τον φτιάχνουν πολύ συχνά στην Κύμη Ευβοίας! Τα φύλλα είναι φτιαγμένα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, είναι απόλυτα τραγανά και η γέμιση είναι η κλασική με τα καρύδια. Και αφού τα σιροπιαστά δίνουν και παίρνουν τα Χριστούγεννα, αυτός ο μοναδικός και μελωμένος μπακλαβάς είναι ότι πρέπει και για το Χριστουγεννιάτικο κέρασμα ή τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 3 κουταλιές της σούπας
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- καρυδια 900 γραμμάρια αλεσμένα
- καρυδια 100 γραμμάρια χοντροαλεσμένα (κομμένα με μαχαίρι)
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
Για την γέμιση
- νισεστέ 100 γραμμάρια
Άλειμμα φύλλων
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με Nutella
Ο μπακλαβάς είναι σήμα κατατεθέν στην Ελλάδα και οι τουρίστες όταν έρχονται θέλουν να δοκιμάσουν γύρο, χωριάτικη, μουσακά και μπακλαβά. Σήμερα θα φτιάξουμε τον καλύτερο μπακλαβά που στην Κύμη Ευβοίας τον φτιάχνουν πολύ συχνά. Μπακλαβάς της γιαγιάς με 70 χειροποίητα φύλλα. Δοκιμάστε τον!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον μπακλαβά με 70 χειροποίητα φύλλα:
Εκτέλεση για τον μπακλαβά με 70 χειροποίητα φύλλα
Αρχικά βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε ένα ταψί και κάνουμε στο κέντρο του μία λακκούβα. Μέσα στην λακκούβα βάζουμε το ηλιέλαιο, το ξύδι και λίγο νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Σταδιακά προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη για 1 ώρα στην άκρη να ξεκουραστεί. Έπειτα παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Από το κάθε κομμάτι κάνουμε 10 μικρά μπαλάκια με μέγεθος καρύδας και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε πιτάκι 20 πόντων περίπου το καθένα.
Στο μεταξύ όσο ανοίγουμε με τον πλάστη πασπαλίζουμε με νισεστέ για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω από το άλλο με νισεστέ ανάμεσα και ανά 5 πιτάκια. Κάνουμε έναν σταυρό στη μέση για να τα πιέζουμε και ξεκινάμε τα φύλλα από 5 μαζί.
Δείτε ακόμα Το γλυκό της Κυριακής: Cheesecake μπακλαβάς
Αλέθουμε τα μισά καρύδια και χοντροκόβουμε τα άλλα μισά, σύμφωνα με τις δοσολογίες που σας δώσαμε στα υλικά και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη.
Βάζουμε τα 5 φύλλα και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε τα άλλα 5 φύλλα και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με τα καρύδια. Συνεχίζουμε έτσι με αυτήν την σειρά μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και τα καρύδια.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε τριγωνάκια και ρίχνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες. Τα τελευταία 10 λεπτά ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Δείτε ακόμα Μπακλαβας Καρπάθικος : Δίπλες Καρπάθου
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, την βανίλια, το γαρίφαλο και την κανέλα και βράζουμε για 5 λεπτά μετρώντας από το σημείο βρασμού. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω στον μπακλαβά. Αφήνουμε για 2-3 ώρες να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Δάφνη Λεμονάκη
και τις είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15