- 250 γρ. βούτυρο
- 600 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 συσκευασία σοκολάτα κουβερτούρα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
Για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 500 ml χυμό πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη
- 60 γρ. κουβερτούρα
- 15 γρ. βούτυρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνιουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα 50 γρ ζάχαρη, την κανέλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος 30Χ45 εκ.
- Βάζουμε τα μισά περίπου φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας καλά ένα ένα πριν το τοποθετήσουμε.
- Απλώνουμε το μισό μείγμα από τη γέμιση καλά πάνω στα φύλλα.
- Προσθέτουμε 3-4 φύλλα ακόμα βουτυρώνοντάς τα και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά επίσης.
- Χαράζουμε το γλυκό μέχρι κάτω σε 50 κομμάτια σχήματος ρόμβου.
- Από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα.
- Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμο βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το χυμό σε ένα κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο σιρόπι.
- Με το που βγάλουμε το ταψί από το φούρνο το σιροπιάζουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 4 ώρες ή όλη νύχτα. λιώσει.
- Την ώρα αυτή λιώνετε την επιπλέον κουβερτούρα με το βούτυρο και 1 κ.σ. νερό σε ένα κατσαρολάκι πάνω από πολύ χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα και ανακατεύουμε καλά.
- Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σοκολάτας από πάνω και σερβίρουμε.