Close
Αλμυρή μπουγάτσα με κιμά

Συνταγή για αλμυρή μπουγάτσα με κιμά για το επίσημο τραπέζι και όχι μόνο, με σπιτικό φύλλο και γέμιση κιμά που λιώνει στο στόμα η οποία μπορεί να γίνει με τον κιμά που περίσσεψε

Οι μπουγάτσες είναι οι αγαπημένες πίτες σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη και γενικά στην βόρεια Ελλάδα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχη σπιτική μπουγάτσα με κιμά. Μετά την αγαπημένη μας μπουγάτσα με φύλλο κρούστας, τυρί και μπεσαμέλ αυτή η μπουγάτσα θα μας ξετρελάνει.

Αυτή η αλμυρή μπουγάτσα με κιμά είναι πολύ χορταστική και το φύλλο της είναι ιδιαίτερα τραγανό. Η γέμιση του κιμά έχει μέσα επίσης και πράσο αν και μπορούμε να μην το βάλουμε. Αυτή η σπιτική μπουγάτσα με κιμά είναι τραγανή και νόστιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε το μεσημέρι ή και το πρωί. Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για Αλμυρή μπουγάτσα με κιμά : 

Σπιτική μπουγάτσα με κιμά_

Εκτέλεση για την γέμιση κιμά

Παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε επίσης τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα πράσα ψιλοκομμένα, τον ανάμεικτο κιμά, την ντομάτα τριμμένη, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα μας να σοταριστεί σε σιγανή φωτιά.

Εκτέλεση για την μπουγάτσα

Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ζυμώνουμε το μείγμα μας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλίτσες.

Αλείφουμε την κάθε μπαλίτσα με αρκετό βούτυρο και αφήνουμε τις μπαλίτσες μας στην άκρη για 20 με 30 λεπτά. Στο μεταξύ βουτυρώνουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο για την μπουγάτσα. Ανοίγουμε λοιπόν κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη. Η κάθε μπαλίτσα πρέπει να έχει μέγεθος 15-20 εκ.

Με τα χέρια μας κάνοντας περιστρεφόμενες κινήσεις, σηκώνοντας το φύλλο αυτό ανοίγει. Έχουμε το μισό φύλλο στο τραπέζι, ρίχνουμε κομμάτια βούτυρου και το άλλο μισό του φύλλου πρέπει να κρέμεται από το τραπέζι μπροστά μας.

Δείτε ακόμα Συνταγή για παραδοσιακή μπουγάτσα Πάτρας (Αχαϊκή μπουγάτσα τύπου κέικ )

Το διπλώνουμε μία φορά φέρνοντας το πάνω στο τραπέζι και τραβώντας το για να ανοίξει κι άλλο. Το βουτυρώνουμε και το κόβουμε σε λωρίδες, μία μικρή και δύο φαρδιές και ίσες σε μέγεθος. Τοποθετούμε την μικρή λωρίδα σε μία φαρδιά λωρίδα.

Βάζουμε γέμιση του κιμά και κλείνουμε σε φάκελο. Τοποθετούμε τον φάκελο στην άλλη φαρδιά λωρίδα ανάποδα. Κλείνουμε και πάλι σαν φάκελο. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε με βούτυρο και σπορέλαιο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

Αλμυρή μπουγάτσα με κιμά

Tips για Αλμυρή μπουγάτσα με κιμά

Τα πράσα είναι προαιρετικά στην γέμιση. Ο κιμάς μπορεί να είναι της αρεσκείας μας. Στην γέμιση μπορούμε να βάλουμε τυρί κρέμα ή να κάνουμε γλυκιές μπουγάτσες με μερέντα. Μόνο που θα πρέπει από την ζύμη να αφαιρέσουμε το αλάτι και να βάλουμε ζάχαρη αν θέλουμε γλυκιά μπουγάτσα.

Για τη διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου υπάρχουν πολλά βίντεο στο ίντερνετ. Μπορούμε και με τα χέρια να βοηθήσουμε να ανοίξει τραβώντας τις άκρες του φύλλου μέχρι να γίνει πολύ λεπτό. Δεν πειράζει αν σπάσει λίγο σε κάποιο σημεία.

Σπιτική_ μπουγάτσα_ με _κιμά_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Χρυσανθη Μιχου

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr