Μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο.Μπορεί η μπουγάτσα να είναι παραδοσιακή συνταγή των Σερρών, αλλά αν έχεις ανέβει Θεσσαλονίκη σίγουρα την έχεις δοκιμάσει και την έχεις απολαύσει πολύ. Ετοιμάζουμε παραδοσιακή μπουγάτσα με σπιτικό τραγανό φύλλο και αφράτη σπιτική κρέμα.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- ελαιολαδο 4 κουταλιές της σούπας
- ξύδι 4 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- νερό 2 ποτήρια του νερού χλιαρό
- ζαχαρη 1 κούπα
Υλικά
- κρόκους αυγού 2
- βανίλια 2
- ζαχαρη 1 κούπα
- Σιμιγδάλι χοντρό 1 κούπα
- βουτυρο 50 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
Για την κρέμα
- βουτυρο 250 γραμμάρια περίπου λιωμένο
Για το άλειμμα
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Μπουγάτσα μπορείς να βρεις σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, όμως στην βόρεια Ελλάδα θα βρεις τις καλύτερες. Η μπουγάτσα είναι παραδοσιακή συνταγή των Σερρών κι επειδή υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, μπουγάτσα λέγεται το φύλλο. Οπότε το μπουγάτσα με τυρί, μπουγάτσα με κρέμα, μπουγάτσα με κιμά ΣΤΕΚΕΙ ΦΙΛΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ!
Δείτε ακόμα Συνταγή για μπουγάτσα με την τεχνική του Παναγιώτη Παπαδάκη
Μιας και βάλαμε τα πράγματα στην θέση τους και μιας και η Τζένη Τσανακτσίδου δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει με τις επιτυχημένες συνταγές της, σήμερα θα μοιραστούμε την δική της παραδοσιακή συνταγή για μπουγάτσα με σπιτικό και τραγανό φύλλο και φυσικά με βελούδινη σπιτική κρέμα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο:
Εκτέλεση για την μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο
Ξεκινάμε την συνταγή με την ζύμη για το σπιτικό φύλλο. Πιο συγκεκριμένα βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το νερό, το αλάτι και την ζάχαρη. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε το μείγμα και αφού η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Στην συνέχεια τοποθετούμε την ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε για 3 λεπτά. Έπειτα ην κόβουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα. Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε μικρό φύλλο και το βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο, τα 8 φυλλαράκια.
Βάζουμε 5 φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο και άλλα 5 φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο. Ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα όσο το δυνατόν πιο λεπτά. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε την κρέμα βάζοντας το φρέσκο γάλα μαζί με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί.
Δείτε ακόμα Το γλυκό της Δευτέρας: Εύκολη μπουγάτσα με φύλλο κρούστας σε 10 λεπτά
Ρίχνουμε το χοντρό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Μόλις πήξει αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Επίσης προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως η κρέμα.
Βάζουμε το ένα φύλλο σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, καλά σουρωμένο. Χαράζουμε ελαφρώς, ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο και ζάχαρη άχνη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο. Σερβίρουμε με επιπλέον ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr