Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια καταπληκτική συνταγή για αφράτο μπριός με γέμιση σοκολάτας, επάλειψη από μέλι, τριμμένα φουντούκια και εντυπωσιακό σχήμα σαλιγκάρι. Αν εξαιρέσουμε την μικρή αναμονή που χρειάζεται το ζυμαράκι μας για να φουσκώσει είναι εύκολο στην παρασκευή του και έχει τόσο υπέροχη γεύση που σίγουρα αξίζει την αναμονή.
- γάλα 60 ml φρέσκο χλιαρό
- βουτυρο 80 γρ λιωμένο
- βανίλια 8 γρ ζάχαρη (είναι σε φακελάκι)
- ζάχαρη άχνη 70 γρ
- ξερή μαγιά 15 γρ σκόνη
- αυγα 2 σε θερμοκρασία δωματίου
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 γρ κοσκινισμένο
- αλατι 5 γρ
Υλικά
- κουβερτουρα 150 γρ
- ηλιέλαιο 60 ml
- γάλα 60 ml
- βανίλια 8 γρ ζάχαρη (είναι σε φακελάκι)
- αυγα 1 κρόκο για το άλειμμα (χτυπημένο με λίγο νερό)
Για την γέμιση
Αυτό το γεμιστό μπριός με σοκολάτα είναι πεντανόστιμο, τέλειο για το πρωινό, το κολατσιό των παιδιών αλλά και σαν συνοδευτικό για το καφεδάκι μας. Επίσης είναι ένα ιδανικό γλυκάκι για το Κυριακάτικο τραπέζι που θα κλέψει τις εντυπωσιάσεις τόσο με την γεύση όσο και με την εμφάνιση του. Ειδικά τα παιδιά θα ξετρελαθούν!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε, είμαι σίγουρη ότι δεν θα μείνει ψίχουλο!
Εκτέλεση
Για την ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, με το λιωμένο βούτυρο. Στην συνέχεια βάζουμε την ζάχαρη βανίλια (αυτή πού είναι σε μικρο φακελάκι, υπάρχει στα σούπερ μάρκετ), έπειτα προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, την μαγιά σε σκόνη, αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και τα ανακατεύω όλα μαζί με ένα σύρμα.
Μετά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ με την ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 60 λεπτά. Όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για την γέμιση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κουβερτούρα, το ηλιέλαιο, το γάλα, την ζάχαρη με βανίλια και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λεία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το μπριός
Ανοίγουμε την ζύμη σε φίλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Μετά την γεμίζουμε και τυλίγουμε σε μεγάλο ρολό. Πριν τελειώσει το τύλιγμα χαράζουμε με μαχαίρι ή το εξάρτημα που κόβουμε την πίτσα και τελειώνουμε το τύλιγμα. Τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκάρι, το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και αφήνουμε να ξανά φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά σκεπασμένο.
Αφού ξανά φουσκώσει αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια, με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά. Αφού ψηθεί το μπριός μας το βγάζουμε από τον φούρνο και το ταψί, και το αλείφουμε με το μέλι για να γυαλίζει και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να ρίξετε τριμμένο φουντούκι η αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Geri Dako