Close

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!

Υλικά για τη ζύμη:

• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 50 γρ. νωπή μαγιά
• 1 ½ κ.γ αλάτι
• 3 κ.γ μέλι
• 1 ½ -2 φλυτζάνια (περίπου) χλιαρό νερό
• 4 κ.σ ελαιόλαδο

Δείτε ακόμα: Μαλακό και αφράτο τυρόψωμο για κολατσιό στο σχολείο!

Για το μείγμα τυριού:
• 550 γρ. φέτα σε χοντρά τρίμματα (με το ζύμωμα θα τριφτεί περισσότερο)
• 4 κ.σ γραβιέρα ψιλοτριμμένη
• 4 κ.σ φρέσκο δυόσμο ή 2 ½ κ.σ ξερό
• 5 κ.σ ελαιόλαδο
• Πιπέρι

Δείτε ακόμα: Λαχταριστό Τυρόψωμο η αλμυρό κέικ!!!Ιδανικό για παιδικό πάρτι ή το κολατσιο!

Εκτέλεση συνταγής:

• Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το μέλι και λίγο αλεύρι ώστε να γίνουν χυλός και πασπαλίζουμε με ακόμα ένα κουταλάκι αλεύρι.
• Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα (το άφησα 1 ώρα).
• Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
• Όταν η μαγιά είναι έτοιμη την προσθέτουμε στο αλεύρι αρχίζοντας το ζύμωμα.
• Συμπληρώνουμε λίγο-λίγο από το νερό και προσθέτουμε και το λάδι. Βάζουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
• Μεταφέρουμε το ζυμάρι μας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
• Κάνουμε τη ζύμη μας μπάλα, τη μεταφέρουμε σε ένα λεκανάκι με τη λεία πλευρά προς τα πάνω, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα ώστε να φουσκώσει καλά.
• Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα τυριά με το δυόσμο, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
• Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη προσθέτουμε το μείγμα φέτας και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη θα γίνει λίγο πιο μαστιχωτή αλλά αν κολλάει πολύ αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
• Σχηματίζουμε μια μπάλα, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια, πλάθουμε σε φραντζολάκια τα οποία στριφογυρίζουμε ελαφρά σαν να στύβουμε και τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί η λαμαρίνα.
• Αφήνουμε τα φραντζολάκια μας σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tips:
•Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε προζύμι. Μπορείτε να παραλείψετε το αλεύρι απο το μείγμα της μαγιάς και θα περιμένετε λιγότερη ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον δυόσμο με θυμάρι η ρίγανη και τη γραβιέρα με κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας.
• Προσέχουμε ώστε το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό για να μην κάψουμε τη μαγιά.
• Το συγκεκριμένο τυρόψωμο όταν κρυώσει είναι πιο σφιχτό από ένα κανονικό ψωμί αλλά αν δεν βάλουμε τυρί μένει πιο αφράτο.
• Ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερο η περισσότερο νερό.
• Δοκιμάστε να το φάτε με λίγο επιπλέον μέλι.
• Μπορούμε να πλάσουμε σε καρβελάκια η πλεξούδες όπως τα κουλουράκια

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!

Μυρωδάτο τυρόψωμο με μέλι και δυόσμο!