Υλικά για τη ζύμη:
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 50 γρ. νωπή μαγιά
• 1 ½ κ.γ αλάτι
• 3 κ.γ μέλι
• 1 ½ -2 φλυτζάνια (περίπου) χλιαρό νερό
• 4 κ.σ ελαιόλαδο
Για το μείγμα τυριού:
• 550 γρ. φέτα σε χοντρά τρίμματα (με το ζύμωμα θα τριφτεί περισσότερο)
• 4 κ.σ γραβιέρα ψιλοτριμμένη
• 4 κ.σ φρέσκο δυόσμο ή 2 ½ κ.σ ξερό
• 5 κ.σ ελαιόλαδο
• Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
• Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το μέλι και λίγο αλεύρι ώστε να γίνουν χυλός και πασπαλίζουμε με ακόμα ένα κουταλάκι αλεύρι.
• Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα (το άφησα 1 ώρα).
• Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
• Όταν η μαγιά είναι έτοιμη την προσθέτουμε στο αλεύρι αρχίζοντας το ζύμωμα.
• Συμπληρώνουμε λίγο-λίγο από το νερό και προσθέτουμε και το λάδι. Βάζουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
• Μεταφέρουμε το ζυμάρι μας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
• Κάνουμε τη ζύμη μας μπάλα, τη μεταφέρουμε σε ένα λεκανάκι με τη λεία πλευρά προς τα πάνω, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα ώστε να φουσκώσει καλά.
• Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα τυριά με το δυόσμο, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
• Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη προσθέτουμε το μείγμα φέτας και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη θα γίνει λίγο πιο μαστιχωτή αλλά αν κολλάει πολύ αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
• Σχηματίζουμε μια μπάλα, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια, πλάθουμε σε φραντζολάκια τα οποία στριφογυρίζουμε ελαφρά σαν να στύβουμε και τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί η λαμαρίνα.
• Αφήνουμε τα φραντζολάκια μας σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Tips:
•Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε προζύμι. Μπορείτε να παραλείψετε το αλεύρι απο το μείγμα της μαγιάς και θα περιμένετε λιγότερη ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον δυόσμο με θυμάρι η ρίγανη και τη γραβιέρα με κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας.
• Προσέχουμε ώστε το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό για να μην κάψουμε τη μαγιά.
• Το συγκεκριμένο τυρόψωμο όταν κρυώσει είναι πιο σφιχτό από ένα κανονικό ψωμί αλλά αν δεν βάλουμε τυρί μένει πιο αφράτο.
• Ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερο η περισσότερο νερό.
• Δοκιμάστε να το φάτε με λίγο επιπλέον μέλι.
• Μπορούμε να πλάσουμε σε καρβελάκια η πλεξούδες όπως τα κουλουράκια.