Νηστίσιμά πουγκάκια μήλου! Είναι πεντανόστιμα !
Υλικα για τη ζυμη
3 φλ αλευρι
5 κ.σ. ζαχαρη
1 κ.γ αλατι
1 φακελακι ξηρη μαγια
1 κ.σ ταχινι σε ½ φλ λαδι διαλυμενο
1 φλ πορτοκαλοχυμο
Γεμιση
2 μεγαλα μηλα
1 φλ σταφιδες
1 φλ καρυδια ψιλοκομμενα
1.κγ. γαρυφαλο τριμμενο
1 κ.σ. κανελα
.ΓΕΜΙΣΗ
Πρωτα βαζω σε λιγο ζεστο νερο με κονιακ τις σταφιδες να μαλακωσουν!
Μετα σοταρω σε κατσαρολα με λιγο νερακι τα κομματιασμενα μηλα με 5 κ.σ. ζαχαρη.
Μολις ρουφηξουν το νερο ριχνω τις σταφιδες ανακατευω ελαφρα για λιγο να χαθουν τα ζουμια τους τα πολλα και μετα ριχνω 2κ.σ μαργαρινη και κανελογαρυφαλλο και τα σοταρω λιγακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταινουμε λιγο το χυμο πορτοκαλιου , ριχνουμε τη μαγια και 1κ.σ ζαχαρη. Ανακατευουμε καλα κι αφηνουμε ενα τεταρτο ωσπου να αφρισει καλα!
Όταν αφρισει το ριχνουμε στο αλευρι (που εχουμε ανακατεψει με το αλατι), προσθετουμε τη ζαχαρη και το μιγμα του ταχινιου και ζυμωνουμε
.Θελουμε μια ευπλαστη και μαλακη ζυμη οποτε αναλογα με το αλευρι μας ριχνουμε αν χρειαστει λιγο αλευρι ακομα ή λιγο χλιαρο νερακι αναλογα. Παιρνουμε ένα κομματακι ζυμης ισα με ένα μανταρινι και το αναμιγνυουμε με 4 κ.σ. κακαο για να κανουμε τα κορδονακια και τα αφηνουμε στην ακρη σκεπασμενο
.Αφηνουμε να φουσκωσει η ζυμη για 45λεπτακια περιπου σε χλιαρο μερος και σκεπασμενη.
Μολις φουσκωσει τη ζυμωνουμε ελαφρα και τη χωριζουμε σε μπαλακια μεγεθους μανταρινιου και κανουμε πιτακια στρογυλλα.
Παιρνουμε την καφετια ζυμη και την κανουμε κορδονι.
Βαζουμε στο κεντρο από κάθε πιτακι τη γεμιση και πιανοντας τις ακρες λιγο λιγο το κανουμε πουγκακι που το δενουμε χαλαρα (γιατι αν φουσκωσει η ζυμη θα κοπει) με το κορδονι.
Πιεζουμε μονο στην ενωση απ το κορδονι να κολλησει.
Αλειφουμε με λαδι τα πουγκακια μας και ψηνουμε στους 200 β για 30’ περιπου αναλογα τον φουρνο!
Αφου ψηθουν τα αφηνω να κρυωσουν και απολαμβανω!
Από τη Σοφία Καρα