Συνταγή για νηστίσιμες πατατόπιτες ή και πατατοπιτάκια με τραγανό φύλλο κρούστας, πατάτα, καρότα και πολύχρωμες πιπεριές από τη Γκόλφω Νικολού, για τη Σαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα ή κάθε περίοδο νηστείας.
- φυλλο κρουστας 1 συσκευασία
Υλικά
- ηλιέλαιο 1 ποτηράκι του κρασιού περίπου
Για το άλειμμα
- πατατες 600 γραμμάρια βρασμένες
- καρότο 1 βρασμένο
- κρεμμυδι 2 φρέσκα
- πιπεριά 2-3 χρωματιστές σε κυβάκια
- άνηθος 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- δυοσμος 1 κουταλάκι του γλυκού
- κουρκουμας 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- κύβοι λαχανικών 1
- ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- ρίγανη 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Για τη γέμιση
Συνταγή για αφράτες πατατόπιτες
Σήμερα θα φτιάξουμε τις πίτες που δεν μπορούν να λείπουν από κανένα νηστίσιμο τραπέζι. Νηστίσιμες πατατόπιτες που μπορούμε να τις κάνουμε και πατατοπιτάκια για το μενού της Σαρακοστής, τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και κάθε περίοδο νηστείας. Η τέλεια επιλογή και για vegans ή χορτοφάγους.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις νηστίσιμες πατατόπιτες της Γκόλφως:
Εκτέλεση για τις νηστίσιμες πατατόπιτες της Γκόλφως
Αρχικά βράζουμε σε μία κατσαρόλα τις ξεφλουδισμένες πατάτες και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα κρατάμε τον ζωμό που έβρασαν οι πατάτες και το καρότο και βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό και τις λιώνουμε σε πουρέ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζωμό, γιατί βοηθάει το μείγμα να λιώσει πιο εύκολα.
Έπειτα τρίβουμε το βρασμένο καρότο στον τρίφτη και ανακατεύουμε το καρότο με τις πατάτες. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να σοτάρουμε τις πολύχρωμες πιπεριές σε κυβάκια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον ψιλοκομμένο άνηθο για 2 λεπτά. μετρώντας από το σημείο που το λάδι έχει κάψει.
Προσθέτουμε και τα σοταρισμένα λαχανικά και μυρωδικά στο μείγμα με τις πατάτες. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, κουρκουμά και τον κύβο λαχανικών τριμμένο. Προσθέτουμε και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε 1/2 φύλλο κρούστας και το λαδώνουμε ελαφρώς με ηλιέλαιο τα πλαϊνά.
Μεγάλη Εβδομάδα: Νηστίσιμο ογκραντέν
Το διπλώνουμε και βάζουμε αριστερά και δεξιά στις άκρες μείγμα από τις πατάτες και γυρνάμε το κάτω και το πάνω μέρος του φύλλου προς τα μέσα. Ρολάρουμε και από την δεξιά και από την αριστερή πλευρά προς τα μέσα. Αλείφουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και ηλιέλαιο και ρολάρουμε και πάλι μέχρι μέσα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, εστία πάνω κάτω μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα πάνω κάτω οι πίτες μας.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Ανακαλούνται γαριδάκια – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- Σχολεία : Τι θα ισχύει με τις απουσίες λόγω γρίπης
- Ζωή Ναλμπάντη : “Γέννησα τη μία μου κόρη στο χαλάκι του μπάνιου, ο άνδρας μου έκοψε τον ομφάλιο λώρο”
- Η Γη της Ελιάς : Το κάνεις όλο και χειρότερο Στάθη- Η Ιουλία τον κατακεραυνώνει