Μία νηστίσιμη μελιτζανόπιτα με τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου αλλά και για κάθε άλλη περίοδο νηστείας του χρόνου. Και vegan!
- μελιτζάνα 4 μεσαίες φλάσκες
- ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι
- κρεμμυδι 2 μεγάλα
- ντοματα 2 σφικτές χωρίς ζουμιά
- μαιντανος 1/3 ματσάκι
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- θυμάρι Κατά βούληση
- κύμινο Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού
- Σιμιγδάλι ψιλό 2 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- χωριάτικο φύλλο 1 πακέτο
- ελαιολαδο Αρκετό
Για το φύλλο
Δείτε ακόμα Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο
Αν είστε vegan, χορτοφάγος ή θέλετε να νηστέψετε για τον Δεκαπενταύγουστο ή για κάθε άλλη περίοδο νηστείας, αυτή η μελιτζανόπιτα είναι για εσάς. Ειδικά το Καλοκαίρι που οι μελιτζάνες είναι σκέτο γλύκισμα, δεν πρέπει να λείπει αυτή η μελιτζανόπιτα από το τραπέζι μας. Μία δοκιμή θα σας πείσει!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την νηστίσιμη μελιτζανόπιτα:
Εκτέλεση για την νηστίσιμη μελιτζανόπιτα
Παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις ξεπικρίζουμε σε αλατόνερο και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στο γκριλ και αέρα για περίπου 15 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια. Προσθέτουμε και τις ψημένες μελιτζάνες και σοτάρουμε κάνοντας 2-3 γύρες.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες χωρίς ζουμιά και σπόρια, κομμένες σε καρεδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να χυλώσουν λίγο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και το κύμινο.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή μελιτζανόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το μείγμα με το λάδι του και προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα χωριάτικου φύλλου στον πάτο του ταψιού, τα οποία τα έχουμε λαδώσει μεταξύ τους.
Από πάνω απλώνουμε την γέμιση και πάνω από την γέμιση στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, κι αυτά λαδωμένα μεταξύ τους. Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο με ένα πινέλο για να πάει παντού και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό.
Ραντίζουμε καλά την πίτα με τα χέρια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και αέρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Souki Simeonidou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή