Γιουβέτσι με κριθαράκι, μανιτάρια,σκορδάτο πεντανόστιμο και νηστισιμο
Η ποσότητες δίνονται είναι για δύο – τρία άτομα.
Υλικά
250γρ κριθαράκι
10-15 μανιταράκια άσπρα
2-3 κόκκινες ζουμερές ντομάτες τριμμένες
1 κομμάτι μικρό πράσο κομμένοσε μεγάλα κομμάτια
1 μικρό καρόττο κομμένο
1 μικρό κρεμμυδι
1/4 του ποτηρού άσπρο κρασί
1/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
λίγο εξερετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα μανιταράκια για περίπου 8΄-10΄λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο, κι αφήνουμε να λαδωθούν. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1/2 λίτρο νερό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου . Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Τα αδειάζουμε σε ταψί (φούρνου). Από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια. Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά (αν δεν έχουν λιώσει) και τα αλέθουμε σε πλέντερ (αν είναι πολλά βάλτε μόνο τα μισά). Στη συνέχεια τα ανακατέβουμε με το ζωμί και περιχύνουμε το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Εάν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό, προσθέτουμε ζεστό νερό, 2 δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40΄. Προς το τέλος του ψησίματος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή μυζήθρα και αφήνουμε για 10΄ στο φούρνο.
Ο λόγος που δεν πετάω τα λαχανικά είναι γιατί τα μανιτάρια από μόνα τους δεν θα δώσουν γεύση (όπως εάν είχα κρέας).
Γινεται ένα τέλειο γευστικότατο γιουβέτσι!!!
Καλή Όρεξη!