Οι αφράτοι ταραμοκεφτέδες είναι μια συνταγή όνειρο! Αν ψάχνατε ένα πρωτότυπο και νηστίσιμο ορεκτικό για οποιοδήποτε τραπέζι αλλά και για κάθε περίοδο νηστείας, αυτοί οι πανεύκολοι και πεντανόστιμοι αφράτοι ταραμοκεφτέδες είναι αυτό που αναζητάτε!
- πατατες 500 γραμμάρια βραστές
- ταραμάς 80 γραμμάρια λευκός
- κρεμμυδι 1 μικρό
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
- λεμονι 1 κουταλιά της σούπας χυμός
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
- μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαιντανος 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
- δυοσμος 1 κουταλιά της σούπας
- πιπέρι Μισό κουταλάκι του γλυκού περίπου
Υλικά
- φρυγανιά 100 γραμμάρια περίπου τριμμένη
Για το μαρινάρισμα
- ηλιέλαιο 100 ml περίπου
Για το τηγάνισμα
Ο ταραμάς είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό, που προτιμάμε συνήθως τις περιόδους νηστείας. Δεν είναι βέβαια λίγα τα νοικοκυριά που φτιάχνουν σπιτικές ταραμοσαλάτες όλο τον χρόνο. Σήμερα θα ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και θα χρησιμοποιήσουμε ταραμά για να φτιάξουμε αφράτους και χρυσαφένιους ταραμοκεφτέδες.
Είναι τραγανοί εξωτερικά, αφού θα τους περάσουμε από τριμμένη φρυγανιά και εσωτερικά λιώνουν στο στόμα σαν πουρές. Οι ταραμοκεφτέδες είναι το τέλειο ορεκτικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά και κάθε νηστίσιμο ή και μη τραπέζι της οικογένειάς μας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους αφράτους ταραμοκεφτέδες:
Εκτέλεση για τους αφράτους ταραμοκεφτέδες
Βάζουμε στο μούλτι τον λευκό ταραμά, το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ έχουμε τοποθετήσει τις βρασμένες πατάτες, ανάλατες και κρύες.
Πολτοποιούμε τις πατάτες και προσθέτουμε το μείγμα με τον ταραμά. Επίσης προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Δείτε ακόμα Η ταραμοσαλάτα του Παναγιώτη Παπαδάκη
Έπειτα βρέχουμε τα χέρια μας καλά και παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα κάθε φορά. Πλάθουμε αυτήν την κουταλιά της σούπας μπαλάκι και το περνάμε από την φρυγανιά. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα του ταραμά.
Αφού τελειώσουμε με το πλάσιμο, προσθέτουμε σε ένα σκεύος το ηλιέλαιο και το ζεσταίνουμε. Τηγανίζουμε τους ταραμοκεφτέδες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, σε μέτρια φωτιά.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Αφράτοι ταραμοκεφτέδες:Tips
Δεν βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο διότι θα βγάλει υγρασία και μπορεί οι ταραμοκεφτέδες να μας ανοίξουν στο τηγάνισμα. Αντί για τριμμένη φρυγανιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μαρινάρισμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι λάδι για τηγάνισμα έχουμε.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr