Νηστίσιμο ριζότο με θαλασσινά
- γαρίδες 1 κιλό
- λεμονι 1/2 κομμένο σε φέτες
- μαργαρίνη 1/2 κούπα
- κρεμμυδι 2 μέτρια ψιλοκομμένα
- σκορδο 1 σκελίδα
- σέλινο 1 κλωνάρι χωρίς τα φύλλα
- μαιντανος μερικά κλωνάρια
- ντοματα 1 μικρό κουτί αποφλοιωμένες
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά κοφτή
- λεμονι 1 κουταλιά χυμό
- ζαχαρη 1 κουταλιά κοφτή
- αλατι 2 κουταλάκια κοφτά
- πιπέρι λίγο
- δάφνη 2 φύλλα
- πάπρικα λίγη
- ρυζι 2 κούπες
Υλικά
Εκτέλεση
Με άφθονο νερό πλένετε τις ωμές γαρίδες και τις καθαρίζετε από το κέλυφος και το μαύρη κορδονάκι ανάμεσα τις γαρίδες (εντεράκι).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 κούπες νερό και το λεμόνι σε φετούλες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και κρατάτε μια κούπα από το νερό τους. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το σέλινο δεμένο με τα κλωνάρια μαϊντανού, τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, την πάπρικα και το νερό από τις γαρίδες.
Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 30 λεπτά της ώρας μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν με τη σάλτσα για άλλα 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το στραγγίζετε και το βάζετε σε φόρμα.
Βάζετε πάνω στο ρύζι τις γαρίδες με τη σάλτσα τους.
Πηγή: zougla.gr