Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού. Διανύουμε περίοδο νηστείας όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε, υπέροχα φαγητά.
- λαχανο 1 μέτριο
Υλικά
- κρεμμυδι 2 ξερά ψιλοκομμένα
- καρότο 2 μέτρια τριμμένα
- κολοκυθάκια 1 τριμμένο
- μαιντανος 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
- άνηθος Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο
- κρεμμυδι 2 πράσινα ψιλοκομμένα
- ντοματα 1-2 τριμμένες
- ρυζι 1 μεγάλη κούπα του νες γλασέ
- ελαιολαδο 1 κούπα
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για την γέμιση
- λεμονι Χυμό από 1
- κορν φλαουρ 2 κουταλάκια του γλυκού
Για την σάλτσα λεμονιού
Σήμερα λοιπόν θα μαγειρέψουμε εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες νηστίσιμους με μία βελούδινη σάλτσα λεμονιού που προσφέρει στο φαγητό μας την οξύτητα που του πηγαίνει τόσο πολύ αλλά και την ξεχωριστή γεύση.
Μπορεί να μπήκε η Άνοιξη, όμως ο καιρός ακόμη είναι λίγο αναποφάσιστος. Οι λαχανοντολμάδες είναι κατά κύριο λόγο ένα χειμωνιάτικο φαγητό, όμως ο καιρός μας προδιαθέτει να το απολαύσουμε και στις αρχές του Απριλίου.
Δείτε επίσης Λαχανοντολμάς σε φόρμα κέικ! Ιδανικό συνοδευτικό για μπουφέ
Είναι νηστίσιμο, είναι πολύ θρεπτικοί και μπορούμε να απολαύσουμε αυτούς τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες είτε σαν ορεκτικό είτε και σαν κυρίως γεύμα. Φυσικά μπορούμε να τους προσφέρουμε και στα παιδιά μας, αφού δεν είναι ένα φαγητό με πολλά μπαχαρικά. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση
Αρχικά ζεματίζουμε το λάχανο. Παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε μέσα τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα καρότα τριμμένα, το κολοκυθάκι τριμμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα πράσινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τις ντομάτες τριμμένες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε το μείγμα μας πολύ καλά. Αφού ζεματίσουμε το λάχανο και έχουμε ετοιμάσει το μείγμα για την γέμιση παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι. Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση και τυλίγουμε τον λαχανοντολμά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο μέσα στην κατσαρόλα. Οι λαχανοντολμάδες δεν πρέπει να έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που βράζουν. Τους καλύπτουμε με φύλλα από λάχανο.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή συνταγή για λαχανοντολμάδες με όλα τα μυστικά τους
Πάνω από τα φύλλα λάχανου ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο και βράζουμε τους λαχανοντολμάδες σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό. Ψήνουμε τους λαχανοντολμάδες για 35 με 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμοι, τους σουρώνουμε σε μικρή κατσαρόλα, και κρατάμε το ζουμί για να φτιάξουμε την σάλτσα λεμονιού.
Εκτέλεση για την σάλτσα λεμονιού
Στίβουμε το λεμόνι και διαλύουμε στον χυμό το κορν φλάουρ. Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, ανάβουμε την εστία και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με τους λαχανοντολμάδες και απολαμβάνουμε.
Συμβουλές
Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω κορν φλάουρ ανάλογα με το πόσο ζουμί έχουμε σουρώσει από τους λαχανοντολμάδες. Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια γέμιση με αμπελόφυλλα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Marina Hatzidaki
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή