Συνταγή για ντολμαδάκια της γιαγιάς με φύλλο πράσου και γέμιση κιμά, για μερακλήδικο μεσημεριανό με κρασάκι. Το φαγητό του Χειμώνα για όλη την οικογένεια.
- ρυζι 100 γραμμάρια Καρολίνα
- κιμάς μοσχαρίσιος 600 γραμμάρια
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- καρότο 1-2
- άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
- μαιντανος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
- κουρκουμας 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- πάπρικα 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- ρίγανη 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- δυοσμος 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος
- χυμός Από 1/2 λεμόνι
- ελαιολαδο 1/2 ποτηράκι του κρασιού περίπου
Για τη γέμιση
Κοτόπιτα με πράσο
Τα ντολμαδάκια είτε μιλάμε με αμπελόφυλλο, είτε με φύλλο από λάχανο είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά. Το Καλοκαίρι λέμε ναι στο αμπελόφυλλο και τον Χειμώνα, σε κάθε ευκαιρία φτιάχνουμε λαχανοντολμάδες.
Αυτή τη φορά όμως θα δοκιμάσουμε ένα ξεχωριστό χειμωνιάτικο φαγητό για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας ή για μεζεδάκι σε κρασοκαταστάσεις. Ντολμαδάκια πράσου με γέμιση κιμά και λεμονάκι. Θα ξετρελαθείτε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ντολμαδάκια πράσου με κιμά:
Εκτέλεση
Αρχικά ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και τα στρώνουμε στο πυρέξ. Κόβουμε τα πράσα και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.
Αφού κρυώσουν, χαράζουμε στη μέση, κρατάμε τα μεγάλα κομμάτια και την καρδιά, ψιλοκόβουμε την καρδιά και την κρατάμε στην άκρη για τη γέμιση. Στο ζεστό νερό που βράσαμε τα πράσα, βάζουμε τα μουλιάσει το ρύζι Καρολίνα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο καρότο, το μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, τον κουρκουμά, την πάπρικα, την ρίγανη, τον δυόσμο και το μουλιασμένο και στραγγισμένο ρύζι.
Πρασόρυζο με λαχανικά
Επίσης βάζουμε τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο τη γέμισης. Πλάθουμε τη γέμιση και την σκεπάζουμε. Την βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα τυλίγουμε το φύλλο του πράσου με λίγη γέμιση τη φορά και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια πάνω από τα κοτσάνια στο πυρέξ.
Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια με ζεστό νερό, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και χυμό λεμονιού. Κλείνουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στον φούρνο πάνω κάτω στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και χυμό λεμονιού.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κωνσταντινιά ΠΚ
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος