Ντοματόπιτα Νάξου με αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Νάξου και τυρί Φέτα.
- φυλλο κρουστας 500 γρ για πίτες
Υλικά
- ντοματίνια 1 κιλό κομμένα στη μέση
- θυμάρι 2 κλωνάρια φρέσκο
- πιπεριά 2 μικρές καυτερές
- ζαχαρη 1 πρέζα
- γραβιέρα 200 γρ Νάξου
- Αρσενικό Νάξου 200 γρ
- φέτα 100 γρ
Για την γέμιση
- σουσαμι Κατά βούληση
- μαυροσούσαμο Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Αν είστε από την Νάξο ξέρετε. Αν δεν είστε πιθανότατα σας τρόμαξαμε και νομίζετε ότι το Daddy-Cool καταλήφθηκε από μανιακούς δολoφόνους που ψάχνουν αφορμή να σας βγάλουν από την μέση. Το αρσενικό Νάξου δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο δηλητήριο.
Το αρσενικό Νάξου είναι ένα πεντανόστιμο είδος τυριού που αν έχετε επισκεφθεί την Νάξο σίγουρα το έχετε δοκιμάσει. Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, μπορείτε να βρείτε αρσενικό Νάξου, σε μαγαζιά με παραδοσιακά φαγητά και ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Είναι πεντανόστιμο.
Δείτε ακόμα Πίτα χωρίς φύλλο με φέτα και βλίτα
Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε μία εξαιρετική παραδοσιακή πίτα της Νάξου με ντοματίνια, αρσενικό Νάξου, φέτα και γραβιέρα Νάξου. Το τραγανό φύλλο κρούστας απογειώνει την γεύση και μπορούμε να την απολαύσουμε όλες τις ώρες της ημέρας. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση
Στην αρχή πλένουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση. Βάζουμε στα ντοματίνια αλάτι και ρίχνουμε επίσης και την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι και βάζουμε το μείγμα μας σε σουρωτήρι για να βγάλει τα υγρά του για περίπου μισή ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αφού το μείγμα με τα ντοματίνια στραγγίξει προσθέτουμε την φέτα, την γραβιέρα Νάξου και το αρσενικό Νάξου τριμμένα και θρυμματισμένα. Επίσης βάζουμε την καυτερή πιπεριά τριμμένη. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε λαδώσει, τα οποία τα λαδώνουμε επίσης ένα ένα.
Βάζουμε από πάνω την γέμιση και την στρώνουμε για να πάει παντού. Πάνω από την γέμιση βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα οποία τα λαδώνουμε και πάλι λίγο ένα ένα. Πασπαλίζουμε την πίτα μας με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην μέση του φούρνου, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Tips για την ντοματόπιτα Νάξου
Το αρσενικό Νάξου είναι τοπικό τυρί που μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής κουζίνας. Αντί για καυτερή πιπεριά μπορούμε να βάλουμε λίγο μπούκοβο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Voula Damala
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή