Συνταγή για παραδοσιακές σκορδαλιές για όλα τα γούστα από τον Γιώργο Ζώλη. Πανεύκολη συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και γρήγορη σκορδαλιά με πατάτα. Βελούδινες και μαμαδίστικες.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά με σάλτσα λεμονιού
Η σκορδαλιά είναι η σώς της Ελλάδας και υπάρχουν δύο συνταγές για να επιλέξεις. Η μία γίνεται με ψωμί, τις περισσότερες φορές το μπαγιάτικο και η άλλη γίνεται με πατάτα. Ανεξάρτητα από ποια σκορδαλιά προτιμάτε, ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει αναλυτικά συνταγές για σκορδαλιά, τόσο με πατάτα όσο και με ψωμί.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη σκορδαλιά με πατάτα – ψωμί παρακάτω:
Εκτέλεση για τη σκορδαλιά με ψωμί από το Γιώργο Ζώλη
Αρχικά καθαρίζουμε από τις φλούδες στα σκόρδα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Βάζουμε τα σκόρδα στο μούλτι, μαζί με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και πολτοποιούμε καλά. Έχουμε μουλιάσει καλά το ψωμί και το έχουμε στραγγίξει όσο καλύτερα γίνεται.
Το ρίχνουμε λοιπόν σταδιακά στο μούλτι με τα σκόρδα και χτυπάμε παράλληλα. Αφού η σκορδαλιά μας δέσει καλά, δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι ή ξύδι ανάλογα τα γούστα μας.
Εκτέλεση για τη σκορδαλιά με πατάτα από το Γιώργο Ζώλη
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις βάζουμε στη κατσαρόλα με το αλάτι και σκεπάζουμε τις πατάτες με καυτό νερό. Βράζουμε για 20-25 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Αφού μαλακώσουν οι πατάτες τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε το νερό που έβρασαν γιατί μπορεί να το χρειαστούμε αργότερα για να αραιώσουμε τη σκορδαλιά. Πολτοποιούμε λοιπόν τις πατάτες όπως κάνουμε τον πουρέ.
Στο μούλτι βάζουμε το σκόρδο, το ξύδι και το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε τα υλικά μας. Παίρνουμε αρχικά ένα μέρος από τις λιωμένες πατάτες και τις βάζουμε στο μούλτι με το σκόρδο.
Κροκέτες μπακαλιάρου με μελιτζάνες και σκορδαλιά
Έπειτα βάζουμε το μείγμα στο μούλτι, στις υπόλοιπες πατάτες και ενσωματώνουμε με μία σπάτουλα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη σκορδαλιά στη γεύση και στην υφή. Σε αυτή τη φάση, άμα τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο ζωμό από τις πατάτες που έβρασαν και ανακατεύουμε.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για τις σκορδαλιές με ψωμί και πατάτα παρακάτω:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr