Συνταγή για μαρέγκες σκέτος αφρός από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για κέρασμα σε βάφτισή, γάμο ή κάποια γιορτή. Αυτές οι μαρέγκες φτιάχνονται με απλά υλικά, είναι καλύτερες από ζαχαροπλαστείου και θα δούμε όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία, με 4 υλικά.
- ασπραδια 3
- αλατι 1 πρέζα
- ζαχαρη 120 γραμμάρια ψιλή κρυσταλλική
- ζάχαρη άχνη 120 γραμμάρια
Υλικά
Μίνι γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα και μαρέγκα
Οι μαρέγκες είναι ένα υπέροχο κέρασμα που το φτιάχνουμε πολύ συχνά σε γάμους, βαφτίσεις ή γιορτές. Είναι ένα στεγνό γλυκό που δε λερώνει, ξεχειλίζει γλύκα και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν. Ειδικά όταν είναι φτιαγμένες από τα χεράκια μας, με τα μυστικά της αγαπημένης Αργυρώς Μπαμπαρίγου.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις μαρέγκες της Αργυρώς:
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και το αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει μία κρεμώδη υφή και να κάνει κορυφές που στέκονται. Προσθέτουμε τότε σταδιακά και βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργεία.
Δυναμώνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1.5-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να σταθεροποιηθούν οι κορυφές της. Είναι έτοιμη, όταν γυρνάμε ανάποδα τον κάδο του μίξερ και δεν πέφτει, αλλά μένει σταθερή. Στο τέλος, με σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα, κοσκινίζοντας μέσα την ζάχαρη άχνη.
Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ το μείγμα γιατί θα χάσει τον αέρινο όγκο του. Βάζουμε λοιπόν το μείγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Παίρνουμε ένα ρηχό ταψί, ακουμπάμε σε κάθε γωνία από μία ροζέτα από το μείγμα για να κολλήσει η λαδόκολλα στο ταψί.
Εύκολες μαρέγκες με σαντιγί για κέρασμα!!
Πατάμε ελαφρώς ώστε να σταθεροποιηθεί η λαδόκολλα και κόβουμε σε ό,τι σχήμα μας αρέσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80-100 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να στεγνώσουν καλά. Όταν ξεκολλάνε από την λαδόκολλα είναι έτοιμες.
Tips
Αν δεν έχουμε κορνέ και μύτες ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιούμε κουτάλι της σούπας. Όταν βλέπετε δυσκολία στο τράβηγμα από το χαρτί, σημαίνει θέλουν κι άλλο ψήσιμο. Διατηρούνται για πολλές μέρες σφραγισμένες σε γυάλινο βάζο με καπάκι. Δεν αγαπούν την υγρασία και το ψυγείο γι’ αυτό αποφεύγετε το ψυγείο και χώρους με πολύ υγρασία.
Αν θέλετε να κάνετε χρωματιστές μαρέγκες, αφού ολοκληρώσουμε το χτύπημα, είναι η ώρα που μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ολόφρεσκα. Στα ασπράδια δεν πρέπει να πέσει ούτε ίχνος από κρόκο κατά το χώρισμα των αυγών.
Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας με λίγο ξύδι και σκουπίζουμε καλά το φουέ ανάδευσης. Όλα τα υλικά να είναι μετρημένα στον πάγκο. Το ταψί ή ο δίσκος ψησίματος να είναι έτοιμα, στρωμένα με λαδόκολλα ψησίματος.
Αφράτη και πρωτότυπη μηλόπιτα σαν πάστα με μαρέγκα και κρούστα
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100 βαθμούς Κελσίου στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα ψήσιμο) ή στους 120 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις (ψήσιμο στην κάτω σχάρα). Πρέπει αμέσως μετά το χτύπημα να μπουν κατευθείαν στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουμε καθόλου όγκο.
Χρειάζονται αρκετή ώρα ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σωστά. Η δυνατή θερμοκρασία θα τα ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα τους σε αχνό κίτρινο.
Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια τους. Μπορεί να ψηθούν, να στεγνώσουν καλά σε σχάρα και να αποθηκευτούν σε ένα μπολ με καπάκι, σε ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο, για 2-3 ημέρες.
Οι φωτογραφίες της συνταγής είναι της φίλης μας αννα καλλεργη
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr