Και οι 10 είναι υπέροχες. Εσείς όμως τι λέτε; Ποια συνταγή θα βάλετε στο τραπέζι σας;
Το χοιρινό είναι το κρέας που παραδοσιακά εμείς οι Έλληνες τιμούμε περισσότερο από κάθε άλλο στις γιορτές. Μαγειρεμένο πότε στο φούρνο πότε στην κατσαρόλα, αρωματίζεται λίγο ως πολύ με βότανα και μπαχαρικά, γλυκαίνει με μέλι, πετιμέζι ή μαρμελάδα, μεθάει με κρασί και κάνει την καλύτερη παρέα με μήλα, κυδώνια, δαμάσκηνα βερίκοκα, σταφίδες, σύκα και… τρελαίνεται για κάστανα!
1. Μαγειρεμένο στην κατσαρόλα μαζί με κάστανα και κυδώνια αυτό το γιορτινό πιάτο θα κάνει θραύση στα γιορτινά τραπέζια σας.
Υλικά
1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο ή 2-3 κόκκους
γαρίφαλο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
1 ποτήρι του κρασιού σαμιώτικο κρασί λευκό
1 μέτρια ντομάτα ή το 1/3 από μια κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ, περασμένο από το μούλτι
3-4 μέτρια κυδώνια κομμένα στα 4 ή στα 6
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak
500γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά
3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζετε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια, τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε μπολ με νερό που περιέχει 1 στημένο λεμόνι και τις λεμονόκουπες, για να μην μαυρίσουν.
Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε ελαφρά το κρέας μαζί με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το γαρίφαλο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί συνολικά γύρω στη 1 ώρα και τρία τέταρτα.
Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας ζεσταίνετε τη 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και ροδίζετε καλά τα κυδώνια με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, από όλες τις πλευρές.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αλλά θέλει περίπου 30 λεπτά ακόμη μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και τα κάστανα. Μόλις το κρέας γίνει λουκούμι, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε. (olivemagazine.gr)
Δείτε ακόμη: Μενού Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς 2017 απο το Daddy-cool.gr
2. Ψημένο στο φούρνο με μοναδική προσθήκη το αλάτι και το πιπέρι, αυτό το χοιρινό θα τους ξετρελάνει όλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ψήσετε με μαστοριά και να το συνοδεύσετε με μουστάρδα και διάφορες σαλτσούλες και τσάτνευ.
Υλικά
4 κιλά χοιρινό
2 κιλά πατάτες baby, με τη φλούδα τους
χοντρό αλάτι
αλάτι κανονικό, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε το κρέας και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Με άφθονο χοντρό αλάτι, υπομονετικά, κάνετε ένα επιμελέστατο μασάζ στο κρέας, φροντίζοντας να αφήσετε μπόλικο αλάτι στις πτυχές που σχηματίζει η πέτσα του. Το αφήνετε για μισή ώρα να ρουφήξει το αλάτι και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε κανονικό αλάτι με τη μισή ποσότητα πιπεριού. Στο ταψί που θα το ψήσετε βάζετε ένα στρώμα από το μίγμα αλατοπίπερου και πάνω του το κρέας. Περνάτε όλη του την επιφάνεια με το μίγμα αλατιού πιπεριού και προσθέτετε ένα ποτήρι νερό στον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σκεπάζετε καλά το ταψί με χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο, κλείνοντας καλά τις άκρες. Θα υπολογίσετε 1 ώρα ψησίματος για κάθε κιλό κρέατος και 1 ώρα «για το ταψί». Αυτή η επιπλέον ώρα θα το ροδοψήσει και θα κάνει την καλύτερη κρούστα.
Στην αρχή το ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια στους 180. Όταν ολοκληρώσετε ισάριθμες ώρες ψησίματος με τα κιλά του κρέατος, αφαιρείτε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ψήνετε μέχρι να ροδίσει. Για να ροδίσει πρέπει με ένα κουτάλι, πολύ συχνά (κάθε 15 λεπτά), να περιχύνετε την επιφάνειά του με τα ζουμάκια του ταψιού. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό επιπλέον.
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζετε από τον φούρνο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Για τις πατάτες: Υπολογίζετε ένα κιλό πατάτες για τέσσερα άτομα. Τις καθαρίζετε και τις κόβετε κυδωνάτες, όλες στο ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Βράζετε άφθονο αλατισμένο νερό και ρίχνετε τις πατάτες για 4-5 λεπτά, μέχρι να τσιμπιούνται ελαφρά με το πιρούνι αλλά να είναι σκληρές στο εσωτερικό. Τις στραγγίζετε και τις μεταφέρετε στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και τρεις κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι. Κουνάτε δυνατά την κατσαρόλα να κολλήσει καλά το σιμιγδάλι στην κρούστα τους, αυτό είναι που θα τις κάνει υπέροχα τραγανές. Τις αλατοπιπερώνετε ανακατεύοντας καλά, να καλυφθούν ομοιόμορφα με το αλάτι. Τις μεταφέρετε σε ξεχωριστό ταψί ή κατευθείαν στο ταψί του χοιρινού. Μοιράζετε πάνω τους τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τρεις κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος και τις ψήνετε για 30-40 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Για το τέλειο αποτέλεσμα, όσο ψήνονται, τις γυρίζετε συχνά (3-4 φορές) από όλες τις πλευρές και τις περιχύνετε με τα ζουμάκια του ταψιού. (olivemagazine.gr)
3. Ανοιγμένο, γεμισμένο με κάστανα, δαμάσκηνα και μανιτάρια και τυλιγμένο σε ρολό πριν αργοψηθεί στο φούρνο. Σαν να λέμε χοιρινό λουκούμι!
Υλικά
2 κιλά σπάλα χοιρινή ανοιγμένη για γέμισμα
10 ξερά δαμάσκηνα, σε κομμάτια
20 κάστανα, βρασμένα, καθαρισμένα
70γρ. κουκουνάρι
300γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε λωρίδες
400γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
½ ματσάκι δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι μουστάρδα Dijon
2 ποτήρια λευκό κρασί
3 ποτήρια νερό
200γρ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ανοίγετε τη χοιρινή σπάλα, την αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε στο κέντρο τα κάστανα σπασμένα, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Διπλώνετε το χοιρινό, το κάνετε ρολό και το δένετε με σπάγγο σε τρία σημεία.
Ανακατεύετε το μέλι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη μουστάρδα, αλείφετε το ρολό και πασπαλίζετε με τα φρέσκα μυρωδικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε το σκεύος, βάζετε μέσα το ρολό, περιχύνετε με το κρασί και το νερό και ψήνετε για 2 ώρες περίπου.
Ξεφουρνίζετε, αφήνετε το ρολό να σταθεί 10 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες και σερβίρετε. (olivemagazine.gr)
4. Ολόκληρο το κομμάτι της μπριζόλας μαζί με το κόκκαλο, γλασαρισμένο με γλυκό κυδώνι και αργοψημένο στο φούρνο μαζί με φιρίκια. Θα τους μείνει αξέχαστο!
Υλικά
2 κιλά χοιρινό κόντρα (με κόκαλο)
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 καρότο κομμένο στα 4
2 ξινόμηλα κομμένα στα 4
10 φιρίκια ολόκληρα
3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το γλάσο
200γρ. γλυκό του κουταλιού κυδώνι
100ml ξίδι βαλσαμικό
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε, μέχρι να πάρετε μια πάστα.
Για το χοιρινό: Βάζετε το χοιρινό σε μια λαδόκολλα, αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε καλά με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε από δίπλα τα λαχανικά και τα ξινόμηλα, ραντίζετε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, κλείνετε τη λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζετε το χοιρινό από τον φούρνο, ανοίγετε τη λαδόκολλα και το αλείφετε με το γλάσο, ξαναβάζετε στο φούρνο, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε για 1 ώρα ακόμα να ψηθεί καλά εσωτερικά και να ξεροψηθεί στην επιφάνεια, αλείφοντας ανά διαστήματα την επιφάνειά του με το γλάσο για να μη στεγνώνει και να πάρει γεύση και χρώμα.
Για τα φιρίκια: Πλένετε καλά τα φιρίκια και τα χαράζετε κάθετα γύρω γύρω. Προσθέτετε τα φιρίκια γύρω από το χοιρινό, 30 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος. Τα περιχύνετε με τα ζουμιά που έχει βγάλει το κρέας με τα λαχανικά, τα αλείφετε και αυτά με το γλάσο και τα αφήνετε μαζί με το χοιρινό να τελειώσει το μαγείρεμα. Αφήνετε το χοιρινό 10 λεπτά να σταθεί μόλις βγει από τον φούρνο και το σερβίρετε μαζί με τα φιρίκια.(olivemagazine.gr)
5. Ανοιγμένο, γεμισμένο με γραβιέρα, ξερά σύκα και σκόρδο, είναι κλεισμένο σε ρολό και ψημένο με πορτοκαλένιες πατάτες. Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο πιάτο!
Υλικά
2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο – ζητάτε από τον χασάπη να ξεκοκαλίσει το κομμάτι και να ανοίξει τη σπάλα για να μπορείτε να τη γεμίσετε)
1½ κιλό πατάτες μικρού μεγέθους ολόκληρες ακαθάριστες
1 πορτοκάλι πλυμένο, σε κομμάτια
1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μαρινάδα
χυμό από 1 πορτοκάλι
χυμό από 2 λεμόνια
χυμό από 6 μανταρίνια
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
200γρ. γραβιέρα σε λεπτές φέτες
7 αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύετε καλά. Βάζετε εκεί και το κρέας, το γυρίζετε μερικές φορές για να βραχεί καλά, σκεπάζετε τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστεί για 3-4 ώρες, εντός ή εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς το τακτικά για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Στραγγίζετε καλά το κρέας, χωρίς να πετάξετε τη μαρινάδα, και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ανοίγετε τη σπάλα με τα χέρια και στρώνετε πάνω τη γραβιέρα και τα σύκα. Τυλίγετε τη σπάλα φροντίζοντας να κρατήσετε στο εσωτερικό της τα υλικά της γέμισης. Ρίχνετε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το μίγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.
Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, ψήνετε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του. (olivemagazine.gr)
Δείτε ακόμη: Χοιρινό ρολό γεμιστό με πατάτες στο φούρνο
6. Ψαρονέφρι, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κυδώνια, κονιάκ και σταφίδες. Γρήγορα, εύκολα και τόσο νόστιμα!
Υλικά
800γρ. ψαρονέφρι
3 κυδώνια
80ml ελαιόλαδο
50γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
χυμό από ½ λεμόνι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
½ κουτ. σούπας τζίντζερ, σε σκόνη
½ κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
2 φλιτζάνια κονιάκ
½ φλιτζάνι σταφίδα κορινθιακή
½ κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ξεφλουδίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε κουκούτσια και πυρήνες. Κόβετε το κάθε τεταρτημόριο κυδωνιού σε τρία κομμάτια. Τα ραντίζετε αμέσως με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τη μαργαρίνη με το βούτυρο μέχρι να λιώσει και πασπαλίζετε με το τζίντζερ. Ρίχνετε τα κομμάτια από τα κυδώνια και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά ανακινώντας το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και σοτάρετε για 4 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα ψαρονέφρια ολόκληρα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το κονιάκ και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά περίπου με κλεισμένη καλά την κατσαρόλα, για να μην σωθούν τα υγρά και το κρέας να μαλακώσει αρκετά.
Προσθέτετε τα καραμελωμένα κυδώνια και τις σταφίδες και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά, μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε 1/3 φλιτζανιού νερό και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να δέσει και αποσύρετε από τη φωτιά.
Αφήνετε το κρέας να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια το κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους ½ εκ. Τις μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτετε τα κυδώνια και τις σταφίδες και περιχύνετε με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Σερβίρετε αμέσως και συνοδεύετε με πουρέ πατάτας ή καρότου. (olivemagazinegr)
7. Χοιρινό κόντρα τυλιγμένο και δεμένο σε ρολό από το χασάπη. Μαγειρεύεται στο φούρνο με μπίρα, γλασαρισμένο με πετιμέζι και είναι ονειρεμένο!
Υλικά
Για το ρόστο
2,5 κιλά χοιρινό κόντρα, δεμένο με σπάγκο από τον χασάπη
350ml μπίρα
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
½ κουτ. γλυκού κόκκους πράσινο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κόκκους ροζ ή κόκκινο πιπέρι
1 κουτ. σούπας θυμάρι αποξηραμένο
2 φύλλα δάφνης χοντροτριμμένα και 6 φύλλα για τη γάστρα
400γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1 καρότο μεγάλο, χοντροκομμένο
½ φλιτζάνι πετιμέζι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες
3 κουτ. σούπας βούτυρο
2/3 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο τριμμένο δεντρολίβανο ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και το αλείφετε παντού με λίγο λάδι. Χτυπάτε στο γουδί μαζί και τα τρία είδη πιπεριών μέχρι να σπάσουν λίγο. Τα ανακατεύετε με το σκόρδο και τα κολλάτε γύρω γύρω στο κρέας. Παίρνετε ένα μεγάλο κομμάτι από γάζα και τοποθετείτε το κρέας στη μέση. Πασπαλίζετε το κρέας με το θυμάρι και τη δάφνη και το τυλίγετε στη γάζα. Τοποθετείτε το τυλιγμένο κρέας σε βαθύ δοχείο και το περιχύνετε με την μπίρα. Το αφήνετε να μαριναριστεί όλο το βράδυ ή για 8 ώρες γυρίζοντας το 2-3 φορές.
Στρώνετε τα έξι φύλλα δάφνης στη γάστρα. Ξετυλίγετε το κρέας από τη γάζα και το αλείφετε με το πετιμέζι. Το τοποθετείτε πάνω από τα φύλλα δάφνης και σκορπάτε γύρω γύρω τα μικρά κρεμμύδια και το καρότο. Ρίχνετε και την μπίρα της μαρινάδας και το λάδι μέσα στη γάστρα και προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό.
Ψήνετε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ενδιάμεσα αλείφετε το χοιρινό με τη σάλτσα του. Πρέπει να μείνει με δύο φλιτζάνια περίπου ζωμό στο τέλος.
Αφήνετε το κρέας λίγο να κρυώσει και αφαιρείτε τον σπάγγο. Κόβετε το χοιρινό σε λεπτές φέτες και σερβίρετε στα πιάτα με τα κρεμμύδια και τα καρότα. Συνοδεύετε με αρωματικό πουρέ πατάτας και περιχύνετε με τη σάλτσα που έμενε στη γάστρα (αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τότε τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ.
Όσο το κρέας σας ψήνεται, φτιάχνετε τον αρωματικό πουρέ σας. Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και φυλάτε 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Τις λιώνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα εβαπορέ, το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο ή το δυόσμο και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο και λείο πουρέ. Αν είναι πολύ πηχτός, προσθέτετε λίγο από το νερό που φυλάξατε.
Tips
Για μια ιδιαίτερη γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε την δάφνη με αποξηραμένο φασκόμηλο που ταιριάζει πολύ με το χοιρινό. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στη γάστρα και 3 μήλα φιρίκια κομμένα στα 4. Ή ακόμα, λίγα αποξηραμένα βερίκοκα μουσκεμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό. (olivemagazine.gr)
8. Χοιρινό μπριζολίκι που γλασάρεται με μέλι και σόγια και ψήνεται στο φούρνο με κρεμμύδια, δαμάσκηνα και κόκκινο κρασί. Απίθανο!
Υλικά
1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους περίπου 2 κιλών (χοιρινό καρέ)
4 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
30 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
1 λίτρο κόκκινο κρασί
2 καρότα καθαρισμένα
3-4 κλαράκια σέλινο
6 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Αποβραδίς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι μέσα σε μια λεκανίτσα και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί, ρίχνοντας μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δύο καρότα χοντροκομμένα, τρία τέσσερα κλαράκια σέλινο και έξι σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και το αφήνετε εκεί για 12 ώρες τουλάχιστον.
Την άλλη μέρα το βγάζετε, το σκουπίζετε απαλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε, σουρώνετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι μαζί με τρεις κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας και ένα φλιτζανάκι του καφέ μαρινάδα. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°CΣ’ ένα μέτριο ταψί φούρνου βάζετε στον πάτο τα τέσσερα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε από πάνω το μπριζολίκι.
Σκορπάτε γύρω γύρω τα δαμάσκηνα, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού ένα νεροπότηρο μαρινάδα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2½ ώρες περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και το αφήνετε να πάρει χρώμα.
Βγάζετε και ακουμπάτε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Μαζεύετε από το ταψί τα δαμάσκηνα, τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα και τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί ένα ωραίο πιλάφι ή πατατούλες ψητές. (olivemagazine.gr)
9. Μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κυδώνια, μήλα και κάστανα. Μαζί με κρασί, μέλι και μπαχαρικά φυσικά για έξτρα γεύση και αρώματα.
Υλικά
1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
½ κιλό κάστανα
2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας μέλι
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα.
Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.
Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.
Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε. (olivemagazine.gr)
Δείτε ακόμη: Χοιρινό με κουνουπίδι αυγολέμονο
10. Να μην ξεχάσουμε το γουρουνάκι που ψήνεται στο φούρνο με την πετσούλα του. Μαζί με μέλι, κρασί, χυμό πορτοκαλιών, δεντρολίβανο και μπόλικο σκόρδο φυσικά.
Υλικά
2 κιλά χοιρινό πλάτη με την πετσούλα του
1½ κιλό πατατούλες ανοιξιάτικες
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου
7-8 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας μέλι
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε. Καθαρίζετε τα σκόρδα από τα φλούδια τους. Με ένα κοφτερό μυτερό μαχαίρι ανοίγετε τρυπούλες στο χοιρινό και ρίχνετε μέσα μπόλικο αλατοπίπερο και από μία σκελίδα σκόρδο. Τρίβετε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές με το αλατοπίπερο που έμεινε, το βάζετε σε ένα ταψί και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μέλι με τη μουστάρδα καλά και αλείφετε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές με το μίγμα. Το ξαναβάζετε στο ταψί, το σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε και τις βάζετε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε το δεντρολίβανο και τις βάζετε στο ταψί με το γουρουνάκι. Αδειάζετε μέσα το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το λευκό κρασί. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν, η πετσούλα του χοιρινού να γίνει κριτσανιστή και όλα να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Σερβίρετε το χοιρινό και τις πατάτες σε πιατέλα και τα συνοδεύετε με μια καλή ξιδάτη σαλάτα.
Tips
Το γουρουνάκι προηγείται της πατάτας στο ψήσιμο γιατί θέλει περισσότερο χρόνο στο ταψί. Το σκεπάζετε αρχικά με χαρτί ψησίματος για να μην αρπάξει. (olivemagazine.gr)
Πηγή: olivemagazine.gr