Συνταγή για τις πιο οικονομικές λαγάνες από τη Τζένη Τσανακτσίδου, με τραγανή κόρα για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας, καλύτερες και από του φούρνου.
- νερό 400 ml (2 φλιτζάνια)
- μαγιά 25 γραμμάρια νωπή
- ζαχαρη 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 950 γραμμάρια
- ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ
Υλικά
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Λαγάνες με σιμιγδάλι
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και είπαμε να φτιάξουμε λαγάνες με την αυθεντική συνταγή της Τζένης Τσανακτσίδου, αφού είναι οικονομικές, είναι πεντανόστιμες και έχουν απόλυτη επιτυχία. Γιατί να αγοράζουμε λαγάνες απέξω, όταν μπορούμε με τα χεράκια μας να κάνουμε τις ωραιότερες και οικονομικότερες λαγάνες;
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις οικονομικές λαγάνες:
Εκτέλεση για τις οικονομικές λαγάνες
Αρχικά βάζουμε την νωπή μαγιά σε ένα μπολ και την θρυμματίζουμε. Ρίχνουμε στη μαγιά την ζάχαρη και στο τέλος το χλιαρό νερό, που να είναι τόσο χλιαρό που να αντέχει στο χέρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και σκεπάζουμε το μείγμα για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια βάζουμε το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε μία λεκάνη και ανοίγουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Πάνω στο αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και γύρω γύρω το ελαιόλαδο. Μέσα στην λακκούβα ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι.
Τελειώνουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε αφράτη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε την ζύμη μέσα. Την πατάμε και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Λαγάνες χωρίς ζύμωμα
Την σκεπάζουμε και την βάζουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και αλείφουμε τη λαδόκολλα με ελαιόλαδο. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, λαδώνουμε τα χέρια και την κόβουμε. Βγάζουμε στην άκρη, πολύ λίγη ζύμη κι αν θέλουμε την φτιάχνουμε σε μικρή λαγάνα.
Την υπόλοιπη την βάζουμε σε λαδωμένη λαδόκολλα και με λαδωμένα χέρια την ανοίγουμε. Ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη για το ζαχαρόνερο και αλείφουμε τη λαγάνα.
Ρίχνουμε και μπόλικο σουσάμι και την σκεπάζουμε για 35 λεπτά. Έπειτα την τρυπάμε με τα δάχτυλα και την ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά, ανάλογα και το φούρνο.
Tips για τις οικονομικές λαγάνες
Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 2 φακελάκια ξερή μαγιά. Μπορούμε να κάνουμε με αυτή τη ποσότητα ζύμης 2 μικρές λαγάνες ή μία μεγάλη και μία μικρή.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15