Συνταγή για Παραδοσιακά, σιροπιασμένα ατομικά σαραγλί με τραγανό φύλλο και μοσχομυριστό σιρόπι που θα σας ξετρελάνουν. Ιδανικά σιροπιαστά ονειρεμένα γλυκάκια για γιορτές και όχι μόνο!
- φυλλο κρουστας 1 πακέτο
Υλικά
- φιστίκια Αιγίνης 80 γραμμάρια
- καρυδια 80 γραμμάρια (την ψίχα)
- αμυγδαλα 80 γραμμάρια
- κανελά 1 κουταλιά της σούπας
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι του γλυκού
- φρυγανιά 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη
Για την γέμιση
- βουτυρο 300 γραμμάρια λιωμένο
Για το φύλλο
Ακολουθεί βιωματική ιστορία γιατί μόνο βιωματικά μπορώ να περιγράψω την συγκεκριμένη συνταγή. Παρόλο που ανήκω σε αυτό το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα που δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα σιροπιαστά, όταν δοκίμασα πρώτη φορά σαραγλί άλλαξα άποψη.
Αυτό το τραγανό και μελωμένο φύλλο που είναι γεμάτο με τραγανούς και συνάμα τρυφερούς ξηρούς καρπούς δεν μπόρεσαν να μην μου κλέψουν την καρδιά. Κι αν αυτή η…ανατριχιαστική περιγραφή σας άνοιξε την όρεξη για σαραγλί τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την σημερινή μας συνταγή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ατομικά σαραγλί:
Εκτέλεση για την γέμιση των σαραγλί
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φιστίκια Αιγίνης, την καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, το αμύγδαλο ψιλοκομμένο, την κανέλα, το γαρίφαλο και την τριμμένη φρυγανιά.
Εκτέλεση για το σιρόπι των ραραγλί
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού, τις φλούδες πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά, αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Αφού το σιρόπι είναι έτοιμο αφαιρούμε τις φλούδες και το ξύλο κανέλας.
Δείτε ακόμα Σαραγλί : Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή
Εκτέλεση για τα σαραγλί
Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου και βάζουμε στην μέση λίγη από την γέμιση για τα σαραγλί.
Το κάνουμε φυσαρμόνικα, σουρωτό και κλείνουμε τις άκρες. Το γυρίζουμε ανάποδα και το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ το οποίο το έχουμε βουτυρώσει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Όταν τα σαραγλί είναι έτοιμα τα λούζουμε με το λιωμένο κρύο βούτυρο. Τα βάζουμε να ψηθούν, στους 160 βαθμούς Κελσίου, σε αργό φούρνο για 70-90 λεπτά έτσι ώστε να ψηθούν καλά μέσα και έξω.
Δείτε ακόμα Σαραγλί από την Τζένη Τσανακτσίδου
Μόλις ψηθούν τα σαραγλί τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα σιροπιάζουμε όσο τα σαραγλί είναι χλιαρά προς ζεστά με χλιαρό προς ζεστό σιρόπι.
Tips για τα ατομικά σαραγλί
Τα φύλλα πρέπει να είναι συνεχώς σκεπασμένα το Καλοκαίρι γιατί ξεραίνονται εύκολα. Όσων αφορά το πόσα βγαίνουν, είναι όσα φαίνονται στο μεγάλο πυρέξ, συν τρία ακόμα μακριά κλασσικά σαραγλί μακριά που τα στριμώξαμε στη γωνία του πυρέξ.
Βήμα 1ο για το τύλιγμα των σαραγλί
Βήμα 2ο
Βήμα 3ο
Βήμα 4ο
Η συνταγή είναι της φίλης μας Theni Sotiropoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr