Close

Οσομπούκο με ριζότο Μιλανέζε

Οσομπούκο-με ριζότο Μιλανέζε-συνταγή-

Συνταγή για παραδοσιακό Οσομπούκο με μοσχάρι και ριζότο Μιλανέζε με την αυθεντική συνταγή της βόρειας Ιταλίας για το φαγητό όλης της οικογένειας για να δοκιμάσουμε τις γεύσεις της διεθνής κουζίνας. 

Το Οσομπούκο είναι σπεσιαλιτέ της Λομβαρδίας, που βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία, αποτελούμενο από κοκκινιστό μοσχαρίσιο μπούτι με λαχανικά, λευκό κρασί και ζωμό. Συχνά γαρνιρίζεται με γκρεμολάτα και παραδοσιακά σερβίρεται με ριζότο μιλανέζε ή πολέντα, ανάλογα με τις τοπικές ιδιομορφίες.

Το δοκιμάσαμε πρόσφατα και ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για ένα εύκολο φαγητό που αποτελεί πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων. Οπότε αν θέλετε να πειραματιστείτε και με τη διεθνή κουζίνα βρίσκεστε στη σωστή συνταγή. Πάμε να το φτιάξουμε.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Οσομπούκο με ριζότο Μιλανέζε:

Οσομπούκο-με ριζότο Μιλανέζε-συνταγή-

Εκτέλεση για το Οσομπούκο

Αρχικά αλατίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές και το βάζουμε στην άκρη. Πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα καρότο και το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις το σκόρδο μυρίσει προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βάζουμε τους κύβους κότας και περιμένουμε να βράσει το μείγμα. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το αλάτι. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. 

Εκτέλεση για τη γκρεμοσαλάτα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και γαρνίρουμε με αυτό το μείγμα το μαγειρεμένο Οσομπούκο.

Εκτέλεση για το ριζότο Μιλανέζε

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι με νερό και κύβους κότας και διατηρούμε τον ζωμό ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η υψηλή θερμοκρασία του ζωμού βοηθά το ρύζι να διατηρήσει τον βρασμό του και να χυλώσει.

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Αφού το κρεμμύδι σοταριστεί προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. 

Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς από το ρύζι προτού προσθέσουμε τον ζωμό που φτιάξαμε. Προσθέτουμε και τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις και ανακατεύουμε διαρκώς.

Ριζότο με μύδια και καλόγνωμες

Περιμένουμε να απορροφηθεί και ξανά προσθέτουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει το ρύζι και προσθέτουμε ζωμό πάντα όταν έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση. Ανακατεύουμε και προσέχουμε ο βρασμός να είναι χαμηλός και να μην σταματάει.

Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό σε δόσεις μέχρι το ρύζι να γίνει αλ τέντε και να χυλώσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε παρμεζάνα και βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ξεκουράζουμε το ριζότο για 2-3 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Οσομπούκο-με ριζότο Μιλανέζε-συνταγή-

Την συνταγή την είδαμε από τη φίλη μας Olha Pazyuk

Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr