Συνταγή για παγωτό παρφέ κρέμα με διάφορα γλυκά του κουταλιού. Παγωτό παρφέ με τυρί κρέμα, ζαχαρούχο γάλα, κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού, γαρνιρισμένο με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ. Ένα πεντενόστιμο παγωτό με βελούδινη υφή και υπεροχή γεύση.
- κρεμα γαλακτος 500 γρ 35% λιπαρά
- τυρί κρέμα 250 γρ με χαμηλά λιπαρά (light)
- ζαχαρούχο γάλα 350 γρ ( λίγο λιγότερο από ένα κουτάκι)
- γάλα 100 γρ φρέσκο
- βανίλια 1
- αλατι μια πρέζα
- φρουί γλασέ 150 γρ (ή διάφορα γλυκά του κουταλιού με το σιροπάκι τους)
- φιλέ αμυγδάλου 50 γρ
Υλικά
Parfait, στα γαλλικά σημαίνει τέλειο και πραγματικά αυτό το παγωτό αξίζει τον τίτλο του! Ουσιαστικά είναι ένα Γαλλικό βαρύ παγωμένο γλυκό με φρουί γλασέ και ξηρούς καρπούς του οποίου η υφή μοιάζει με αυτή του παγωτού. Γι αυτό και το έχουμε ταυτίσει με το παγωτό.
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι η αυθεντική του παρφέ, καθώς το γνήσιο παρφέ περιέχει και αυγά.
Δοκιμάστε το! Είναι πραγματικά πεντανόστιμο και πιστεύω ότι θα ενθουσιαστειτε τόσο πολύ που θα το φτιάχνετε συνέχεια!
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε σε μικρά καρέ τα γλυκά του κουταλιου (ή το φρουί γλασέ), τα οποία δεν τα στραγγίζω ιδιαίτερα από το σιρόπι. Το θέλουμε το σιροπάκι τους. Εγώ έβαλα δικά μου γλυκά του κουταλιού σύκο , νερατζι , περγαμόντο και κεράσι (έτοιμο). Αφού τα κόψουμε τα αφήνουμε στην άκρη.
Μετά βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το χτυπάμε να αφρατέψει ελαφρώς ( να σπάσουν η σβόλοι του). Προσθέτω την κρέμα γάλακτος βροχηδόν συνεχίζοντας το χτύπημα, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πηχτό γιαούρτι.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα βροχηδόν, το αλάτι , τη βανίλια και τέλος το φρέσκο γάλα λίγο λίγο. Θα πρέπει να έχουμε μια αφράτη κρέμα όχι όμως πάρα πολύ σφιχτή όπως η σαντιγί. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα κομμένα γλυκάκια ή φρουί γλασέ μαζί με το σιροπάκι τους και με μια μαριζ ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε το παγωτό μας πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε για 4-5 λεπτά εκτός κατάψυξης και μετά σερβίρουμε με επιπλέον αμύγδαλο καβουρδισμένο και μπισκοτάκια παγωτού.
Εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το αμύγδαλο μέσα στο παγωτό (ψιλοκομμένο). Εγώ προτιμώ στο σερβίρισμα για να διατηρείτε τραγανό!
Καλή επιτυχία!
Συνταγή/Εκτέλεση/ Φωτογραφία από την Tzela Antonopoulou