Close
Πανεύκολα και αφράτα μουστοκούλουρα

Όχι πείτε μου ,πόσες φορές δεν αγοράσατε μουστοκούλουρα από τον φούρνο και δεν αναρωτηθήκατε :”μα πως γίνεται να είναι τόσο αφράτα;” Ε λοιπόν με αυτή την συνταγή σας εγγυώμαι ότι θα φτιάξετε τα πιο Πανεύκολα και αφράτα μουστοκούλουρα ever! Την συνταγή μου την έχει δώσει η φίλη μου η Μάτα με δικές της παραλλαγές και φυσικά δεν την αλλάζω με καμία αρκετά χρόνια τώρα. 

Υλικά:

1/2 κιλό ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερού μούστο

2 ποτήρια νερού ζάχαρη

1 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 

1 1/2 κουταλάκι κανέλα

1/12 κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη

1 κουταλιά της σούπας κακάο

προαιρετικά 1 ποτήρι πετιμέζι

1 1/2 με 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και τον μούστο.Ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει.Μετά συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μόλις τελειώσουμε με το ζύμωμα αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα μας και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμένουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

Συμβουλές:

Εγώ βάζω αυστηρά 1 1/2 κιλό αλεύρι γιατί  θέλω τα μουστοκούλουρα πιο αφράτα.

Καθώς κρυώνουν τα μουστοκούλουρα σκληραίνουν γι’αυτό μην τα ψήνεται παραπάνω και ας σας φανούν μαλακά όταν τα βγάλετε.

Αν προσθέσετε το πετιμέζι να ξέρετε ότι θα σκουρύνουν περισσότερο και φυσικά θα πρέπει να μειώσετε την ζάχαρη.

Στο ψήσιμο για να γίνουν αφράτα παίζει ρόλο το μέγεθος των κουλουριών. Αν τα κάνετε μικρά υπολογίστε να μην ξεπεράσετε τα 12 λεπτά ψησίματος γιατί θα ξεραθούν.