Συνταγή για Παπουτσάκια με μερακλίδικη καπνιστή μπεσαμέλ. Μαμαδίστικα, λαχταριστά παπουτσάκια με την πιο ξεχωριστή και νόστιμη μπεσαμέλ που δοκιμάσατε ποτέ!
- μελιτζάνα 4 κομμένες στη μέση φλάσκες
- ελαιολαδο 70ml
- αλατι 2-3 γραμμάρια χοντρό
- κεφαλογραβιέρα 20 γραμμάρια
Υλικά
- κρεμμυδι 1 μεγάλο
- καρότο 1
- σέλερι 1 κλωνάρι
- δάφνη 3 φύλλα
- κανελά 1 στικ
- ελαιολαδο 50 γραμμάρια
- κιμάς μοσχαρίσιος 400 γραμμάρια σπάλα
- κρασι 60 ml κόκκινο
- σάλτσα ντομάτας 400 γραμμάρια
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για το κιμά
- βούτυρο γάλακτος 30 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 30 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 400 ml
- μοσχοκάρυδο Μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
- μελιτζάνα 1 καπνισμένη και κομμένη
- κεφαλογραβιέρα 60 γραμμάρια τριμμένη
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τη καπνισμένη μπεσαμέλ
Από μικρά παιδιά είχαμε μία αδυναμία στα παπουτσάκια. Με την τρυφερή μελιτζάνα και τις γευστικές αντιθέσεις που δημιουργούσε η μπεσαμέλ με τον κιμά. Όμως αυτήν την φορά θα δοκιμάσουμε τα παπουτσάκια όπως δεν τα έχουμε ξαναφάει με μία ξεχωριστή και αρωματική καπνιστή μπεσαμέλ.
Η καπνιστή μπεσαμέλ είναι το μυστικό για την επιτυχία αυτού του φαγητού και εμείς σας συστήνουμε αυτήν την συνταγή μόνο για…ειδικές περιστάσεις. Είναι τόσο γκουρμέ και απλή παράλληλα που θα μπορούσε να απογειώσει οποιοδήποτε επίσημο μπουφέ σας σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Παπουτσάκια με μερακλίδικη καπνιστή μπεσαμέλ
Εκτέλεση για την καπνισμένη μελιτζάνα
Στο γκάζι της κουζίνα μας ή σε ένα κοινό γκαζάκι καίμε την μελιτζάνα για 10 λεπτά. Στην συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει, την καθαρίζουμε και την κάνουμε πολτό. Την βάζουμε στην άκρη για την μπεσαμέλ.
Εκτέλεση για την βάση από τα παπουτσάκια
Αρχικά αλατίζουμε και ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες, αφού τις έχουμε κόψει στην μέση και τις έχουμε χαράξει. Αφού ξεπικριστούν προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το εσωτερικό τους.
Έπειτα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι την ψίχα της μελιτζάνας για να κάνουμε χώρο για την γέμιση κι αν είναι πολύ η ψίχα σε ποσότητα ανακατεύουμε ένα μέρος της με τον κιμά.
Εκτέλεση για τον κιμά
Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι. Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο. Βάζουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υλικά μας. Μόλις αρχίζουν να γυαλίζουν προσθέτουμε τον κιμά και ξεκινάμε να σοτάρουμε μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει.
Δείτε ακόμα Παπουτσάκια νηστίσιμα με μανιτάρια
Μόλις ο κιμάς ασπρίσει σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε για λίγα λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στην συνέχεια προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το στικ κανέλας, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το νερό του και να μείνει μόνο με το λάδι του.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
Αρχικά τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος. Το αφήνουμε μέχρι να λιώσει και αφού λιώσει βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε τα υλικά μας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι και να γίνει μία πάστα το μείγμα.
Ξεκινάμε να βάζουμε σε δόσεις το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε παράλληλα μέχρι να δέσει το μείγμα και να πάρει μία βράση. Αφού δέσει το μείγμα αφαιρούμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κεφαλογραβιέρα και τον πολτό καπνισμένης μελιτζάνας. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.
Εκτέλεση για τα παπουτσάκια
Αφού έχουμε ετοιμάσει την βάση για παπουτσάκια από μελιτζάνες προσθέτουμε σε κάθε παπουτσάκι από λίγη κεφαλογραβιέρα. Από πάνω προσθέτουμε λίγο από τον κιμά και πάνω από τον κιμά μία ποσότητα καπνισμένης μπεσαμέλ.
Δείτε ακόμα Ζουμερά παραδοσιακά παπουτσάκια με σάλτσα και όλα τα μυστικά τους
Τελειώνουμε με επιπλέον κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, σε πυρέξ που στον πάτο του, έχουμε στρώσει σπιτική σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με σκόρδο και θυμάρι.
Εκτέλεση για τη Σάλτσα
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και λίγο πελτέ ντομάτας.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά της κατσαρόλας με τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο νερό. Χτυπάμε τη σάλτσα μας με το ραβδομπλέντερ και ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι αν θέλουμε.
Tips για τα Παπουτσάκια με μερακλίδικη καπνιστή μπεσαμέλ
Αντί για κιμά από σπάλα μπορούμε να πάρουμε κιμά από απάκι.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Theni Sotiropoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή