Συνταγή για παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου, όπου οι νοικοκυρές τα φτιάχνουν κυρίως για αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις. Με σχέδια σκέτα αριστουργήματα και μόλις 5 υλικά.
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- ζάχαρη άχνη 800 γραμμάρια.(3 ποτήρια)
- νερό 1,5 ποτήρι του νερού
Για το σιρόπι
Αμυγδαλωτά με 4 υλικά
Σήμερα θα δοκιμάσουμε τα περίφημα αμυγδαλωτά Λέσβου που θεωρούνται τα καλύτερα της χώρας και όχι άδικα. Είναι χειροποίητα, ολόλευκα, αρωματικά και με μόλις 5 υλικά. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν όμως, είναι το περίτεχνο σχέδιό τους. Παραδοσιακά στη Λέσβο, τα φτιάχνουν για αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου:
Τα αμυγδαλωτά της Λέσβου θεωρούνται απ’ τα καλύτερα της χώρας. Χειροποίητα, ολόλευκα και πολύ απλά, οι νοικοκυρές φτιάχνουν με την αμυγδαλόπαστα υπέροχα σχήματα που θα ζήλευαν και οι πιο ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Αυτά τα μικρά κομψοτεχνήματα τα προσφέρουμε σε αρραβώνες κυρίως αλλά και σε γάμους και βαπτίσεις.
Προεργασία στα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου
Παίρνουμε τα αμύγδαλα, τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 5 περίπου λεπτά έτσι ώστε να τα ζεματίσουμε. Αφού κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί για 2 μέρες και πάλι τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Εκτέλεση για το σιρόπι στα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου
Βράζουμε καλά σε κατσαρόλα τα 3 ποτήρια ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει. Όταν το σιρόπι μας πέφτει απ’ το κουτάλι κόμπος-κόμπος είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε απ’ την φωτιά και κρατάμε ένα φλιτζάνι του καφέ από το σιρόπι στην άκρη.
Εκτέλεση για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου
Ρίχνουμε το αμύγδαλο στο σιρόπι, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το ροδόσταμα κλείνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και το καπάκι της και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Πάνω στο σανίδι που θα δουλέψουμε, ρίχνουμε ζάχαρη άχνη και πλάθουμε σχέδια σαν να πλάθουμε πλαστελίνη. Προσπαθούμε να μην αργήσουμε πολύ στο πλάσιμο ώστε να μην σφίξει η αμυγδαλόπαστα μας. Αφού τελειώσουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά Λέσβου
An σφίξει παραπάνω το μείγμα μας προσθέτουμε το φλιτζανάκι απ’ το σιρόπι που κρατήσαμε στην άκρη. Μπορούμε σε μερικά κομμάτια αμυγδαλόπαστας να προσθέσουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να δώσουμε χρώμα. Το ροδόσταμο είναι αποσταγμένο νερό με εκχύλισμα από ροδοπέταλα της χιώτικης γης.
Δείτε παρακάτω το βίντεο:
Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας σελίδα Η Λεσβος μας
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr