Close
Παραδοσιακή-κουλούρα γάμου-συνταγή-

Συνταγή για παραδοσιακή κουλούρα γάμου διακοσμημένη με χειροποίητα στολίδια από ζύμη. Κάθε στολίδι έχει την σημασία του για το μελλόνυμφο ζευγάρι. Υπάρχουν πολλές συνταγές για κουλούρα γάμου στην Ελλάδα και μεγάλη ιστορία πίσω της. Πάμε να δούμε την καλύτερη συνταγή.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό και όμορφο έθιμο που σχετίζεται με τον γάμο, την προσφορά του γαμπρού, τη σχέση που ξεκινά ανάμεσα στα δύο σόγια και τις ευχές για το ζευγάρι. Ο στολισμός έχει τέτοια φαντασία και μαστοριά που κάνει την κουλούρα ένα βρώσιμο έργο τέχνης.

Την ημέρα του γάμου την τοποθετούν σε στολισμένο δίσκο και αναθέτουν σε κάποιον ανύπαντρο νέο, στενό συγγενή του γαμπρού, που να ζουν και οι δύο γονείς του, να προσφέρει την κουλούρα στη νύφη, όταν οι συμπέθεροι πάνε στο σπίτι της για να την πάρει.

Τετραώροφη τούρτα για γάμο με ζαχαρόπαστα!

Ο αδελφός της νύφης σπάει την κουλούρα. Σε άλλα μέρη η πεθερά σπάει την κουλούρα πάνω από το κεφάλι της νύφης και μοιράζουν κομμάτια στους καλεσμένους!!! Υπάρχουν διάφορες συνταγές για την κουλούρα του γάμου. Εμείς φτιάξαμε τσουρέκι για κουλούρα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την παραδοσιακή κουλούρα γάμου:

Παραδοσιακή-κουλούρα γάμου-συνταγή-

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη, την νωπή μαγιά, το χλιαρό νερό και τα 60 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια, για να φτιάξουμε το προζύμι. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος.

Στην συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα 35 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος, μαζί με το φρέσκο γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, την μαστίχα, το μαχλέπι και τις βανίλιες.

Επίσης βάζουμε το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί λίγο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας το μείγμα με ένα σύρμα. Όταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει στους 40-44 βαθμούς Κελσίου, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.

Σπιτικά μπισκότα για γάμο

Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Καθώς χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ ρίχνουμε μέσα με αργή ροή – να φαίνεται το μείγμα σαν κλωστή – το μείγμα με το βούτυρο αγελάδος.

Βάζουμε γάντζο στο μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε μέσα το μισό αλεύρι που αφήσαμε στην άκρη και όταν ενσωματωθεί το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο αλεύρι.

Παραδοσιακή-κουλούρα γάμου-συνταγή-

Ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική και λεία ζύμη. Προσθέτουμε σε 5-6 δόσεις το λιωμένο αγελαδινό βούτυρο χωρίς να σταματάμε καθόλου το ζύμωμα, περιμένοντας προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση να έχει απορροφηθεί η προηγουμένη πλήρως.

Μπεζέδες για κέρασμα σε γάμο

Στο τέλος θα έχουμε μία ελαστική ζύμη που θα έχει μαζευτεί στο γάντζο. Λαδώνουμε ένα σκεύος και βάζουμε μέσα την ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε μία φορά με τα χέρια μας, διπλώνοντάς την στα δύο και πατώντας την προς τα κάτω.

Την βάζουμε και πάλι σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ακόμη 45 λεπτά. Την ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια διπλώνοντάς την στα δύο και πατώντας την προς τα κάτω. Στο τέλος της δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια μας και την βάζουμε σε λαδωμένο ταψί Νο30, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψεκάζουμε την ζύμη με νερό, και την αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου και ψεκάζουμε και πάλι το τσουρέκι με το νερό. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά.

Στο  χλιαρό γάλα προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Αφού κάνουμε τα σχέδια για την κουλούρα, χτυπάμε λίγο με πιρούνι ένα ασπράδι αυγού και με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ήδη ψημένης κουλούρας που θέλουμε να τοποθετήσουμε τα σχέδια. Η κουλούρα πρέπει να είναι κρύα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, τοποθετούμε την στολισμένη κουλούρα, την ψήνουμε για λίγο ακόμα μαζί με τα στολίδια και την αφήνουμε για δέκα λεπτά και σβήνουμε τον φούρνο.

Tips

Πέρα από τα φύλλα που έγιναν με κουπάτ, τα σχέδια είναι χειροποίητα. Όλα όσα απεικονίζονται στην “κουλούρα” έχουν τη σημασία τους. Τα σταφύλια την παραγωγικότητα, τα λουλούδια τον ανθόσπαρτο βίο των νεονύμφων…..

Παραδοσιακή-κουλούρα γάμου-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Anestaki

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr