Απίθανο σιροπιαστό σαραγλί με φιστίκια Αιγίνης. Το σαραγλί είναι ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά ανατολίτικα σιροπιαστά γλυκά. Φτιάχνεται εύκολα, είναι τραγανό, με υπεροχή βουτυράτη μυρωδιά και με ένα τέλεια δεμένο σιρόπι.
- φυλλο κρουστας 1,5 πακέτο
- φυστίκι Αιγίνης 500 γρ ψίχα
- ζαχαρη 1 κούπα
- κανελά μισό κγ
- μοσχοκάρυδο 1/3 κγ
- βουτυρο 500 γρ
Υλικά
Το γλυκό μας όπως είπαμε είναι αρκετά εύκολο στην παρασκευή του άλλα έχει και αυτό τα μυστικά του για απολυτή επιτυχία. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε λοιπόν είναι το ψήσιμο. Το γλυκάκι μας πρέπει να σιγοψηθεί και να σιροπιαστεί αργά με κρύο σιρόπι και καυτό γλυκό. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε μαζί όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 15 λεπτά.
Για το γλυκό
Καβουρδίζουμε το φιστίκι σπασμένο στο μούλτι για 10 λεπτά στο φούρνο. Το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την ζάχαρη, το μισό κγ κανέλα και το 1/3 κγ μοσχοκάρυδο. Αυτή είναι η γέμιση μας. Λιώνουμε 500 γρ βούτυρο και στρώνουμε τα φύλλα μας. Αλείφουμε ένα φύλλο με βούτυρο και ρίχνουμε βροχηδόν λίγη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκια κ σουρώνουμε. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Ψήσιμο στις αντιστάσεις στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το γλυκό. Δεν θέλει βιασύνη στο ψήσιμο, πρέπει να αργοψηθεί. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, κατευθείαν σιρόπιασμα. Όχι όλο το σιρόπι απευθείας, σιγά σιγά και περιμένουμε να το τραβήξει. Το σιρόπι πρέπει να είναι πολύ κρύο με καυτό γλυκό. Και στο ψυγείο να το βάλετε, ακόμα καλύτερα.
Καλή επιτυχία!
*Τα υλικά είναι για ένα μεσαίο πυρέξ συν ένα μικρό ταψάκι.
Η συνταγή είναι της Maria Kapodistria
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ