Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού κολοκύθα σε ρολάκια. Αυτό το γιαγιαδίστικο γλυκό θα κλέψει τις εντυπώσεις! Με μόλις 6 υλικά.
Τα γλυκά του κουταλιού στην Ελλάδα είναι must όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή και σε παγωτό ή γιαούρτι σαν γλάσο! Επίσης δεν είναι λίγοι που φτιάχνουν γλυκά ψυγείου με γλυκά του κουταλιού στο άλειμμα.
Δείτε ακόμα Γλυκό του κουταλιού φιστίκι
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό αλλά και παραδοσιακό, γιαγιαδίστικο γλυκό του κουταλιού κολοκύθα που είναι τόσο νόστιμο αλλά και τόσο όμορφο με την πιο απλή διαδικασία. Αξίζει να το δοκιμάσετε και να συνοδεύσετε με αυτό το ελληνικό καφεδάκι σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού κολοκύθα:
Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού κολοκύθα
Αρχικά κόβουμε την κολοκύθα και την χωρίζουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τις ίνες και τα σπόρια. Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και καθαρίζουμε το κάθε κομμάτι από την φλούδα. Έπειτα με το πίλερ τους δίνουμε σχήμα, τα τυλίγουμε σε ρολάκια και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
Διαλύουμε τον ασβέστη σε μία λεκάνη με νερό και βάζουμε στο ασβεστόνερο τα κομμάτια κολοκύθας. Τα αφήνουμε εκεί για 4 ώρες τουλάχιστον ανακατεύοντας συχνά. Αφαιρούμε τα κομμάτια από τον ασβέστη και τα ξεπλένουμε καλά μέχρι να φύγει όλος ο ασβέστης.
Βάζουμε τα κομμάτια σε μία κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 30 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε άλλο και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με κίτρινη κολοκύθα
Τρυπάμε τα κομμάτια κολοκύθας με ένα πιρούνι ή ένα ξυλάκι για να τραβήξουν το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσουν. Ρίχνουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.
Μόλις μαλακώσει η κολοκύθα την αφαιρούμε και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο ξαναβάζουμε την κολοκύθα μέσα και αφήνουμε έτσι το γλυκό για όλο το βράδυ.
Το επόμενο πρωί βράζουμε για άλλα 15 λεπτά κι αν έχει πήξει πολύ το σιρόπι προσθέτουμε νερό. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, το σφραγίζουμε καλά και είναι έτοιμο.
Tips για το γλυκό του κουταλιού κολοκύθα
Αντί για βανίλιες μπορούμε να βάλουμε αρμπαρόριζα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση αναλυτικά:
Τις φωτογραφίες αλλά και την ιδέα για το σχήμα του γλυκού την πήραμε από την φίλη μας Δάφνη Λεμονάκη
και τα είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr