Συνταγή για Παραδοσιακό ποντιακό τσουμούρ. Μία ποντιακή ομελέτα ιδανική για πρωινό, με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, αυγά και μπαγιάτικο ψωμί που μας περίσσεψε.
- αυγα 6 μεγάλα
- βούτυρο γάλακτος 80 γραμμάρια αγελαδινό
- Γάλα φρέσκο 70 ml.
- μπαγιατικο ψωμι 6 φέτες
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
Η ποντιακή κουζίνα είναι γνωστή για τις λιχουδιές της όπως είναι το Ποντιακός πουρμάς. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Θα φτιάξουμε Παραδοσιακό ποντιακό τσουμούρ που είναι μία παραλλαγή ποντιακής ομελέτας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυγά, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μπαγιάτικο ψωμί που μας περίσσεψε.
Εκτός από ένα οικονομικό φαγητό είναι και ένα φαγητό που θα μας βοηθήσει να μην πετάξουμε το ψωμί που μας περίσσεψε. Το ποντιακό τσουμούρ είναι ό,τι πιο νόστιμο θα δοκιμάσετε σήμερα και το καλύτερο από όλα; Είναι ένα φαγητό γρήγορο και εύκολο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Παραδοσιακό ποντιακό τσουμούρ:
Το τσουμούρ σερβίρεται είτε σαν γλυκό πασπαλισμένο με ζάχαρη είτε αλμυρό σε αυτή ακριβώς την εκδοχή του σαν ομελέτα και είναι το αγαπημένο πρωινό των Ποντίων. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο
θυμάμαι μια παραλλαγή του τσουμουρ που μας έφτιαχνε η μαμά όταν ήμασταν παιδιά.
Τότε που δεν πετούσαν τίποτε και το μπαγιάτικο ψωμάκι γινόταν ένας εξαίσιος μεζές για να χορτάσει την οικογένεια!Προφανώς ούτε και η ίδια γνώριζε την καταγωγή αλλά ούτε και την ονομασία αυτής της τεχνικής (του καψαλισμένου ψωμιού σε διάφορες εκδοχές)
Η σπεσιαλιτέ λοιπόν της μαμάς ήταν μια λευκή μακαρονάδα με ψωμάκι καψαλιστό μέσα σε αρωματικό βουτυράκι και μπλούμ μέσα στα μακαρονάκια..Ο κιμάς των φτωχώνΈνα κατά τα άλλα εξαίσιο πιάτο και χορταστικό…!!!!
Δείτε ακόμα Tονέα: Ποντιακή σούπα
Θυμάμαι να κυνηγάω τα τραγανά ψωμάκια μέσα στα μακαρόνια…..!!!
Λουκουμακι ήταν!!!! Πάμε όμως τώρα να φτιάξουμε το παραδοσιακό ποντιακό τσουμούρ!!!!!
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι και βάζουμε μέσα το αγελαδινό βούτυρο μέχρι να κάψει καλά και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε το μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μπουκιές ή κύβους και το καψαλίζουμε μέχρι να πάρει ένα καραμελένιο χρώμα.
Έπειτα βάζουμε το γάλα και κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι. Ρίχνουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπήσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ή μία πιο αφράτη ομελέτα. Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπέρι.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr