Συνταγή για Παραδοσιακό σάμαλι της Τζένης Τσανακτσίδου, σιροπιασμένο και μυρωδάτο. Από τα καλύτερα που έχετε φάει. Αν σας αρέσουν τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά τότε σίγουρα η Τζένη Τσανακτσίδου με αυτό το σάμαλι θα σας ανοίξει την όρεξη για γλυκό. Σιροπιασμένο σάμαλι με άρωμα μαστίχας, χοντρό σιμιγδάλι και ένα μυρωδάτο σιρόπι από λεμόνι, ζάχαρη και νερό.
- Σιμιγδάλι χοντρό 3 ποτήρια
- ζαχαρη 1 ποτήρι
- μαστιχα Μισό κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- σοδα 1 κουταλάκι γλυκού σε σκόνη
- χυμός 1 κουταλιά της σούπας λεμονιού
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 ποτήρι
- νερό Μισό ποτήρι βραστό
Για το σάμαλι
Είναι ένα φανταστικό Παραδοσιακό σάμαλι , αφράτο και σιροπιασμένο που θα σας ξετρελάνει. Μπορείτε να το προσφέρετε στους καλεσμένους σας μαζί με το καφεδάκι τους ή να το απολαμβάνετε όταν θέλετε κάτι γλυκό. Ένα Παραδοσιακό σάμαλι με άρωμα και γεύση…παράδοσης.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον σάμαλι από την Τζένη Τσανακτσίδου:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Εκτέλεση για το σιρόπι
Ξεκινάμε την συνταγή μας, φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε λοιπόν το νερό, μαζί με την ζάχαρη και το μισό λεμόνι για 10 λεπτά και στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για το Παραδοσιακό σάμαλι της Τζένηs Τσανακτσίδου
Αφού ετοιμάσαμε το σιρόπι και το βάλαμε στην άκρη ξεκινάμε το μείγμα για το σάμαλι. Παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε το χοντρό σιμιγδάλι, την ζάχαρη, την μαστίχα σε σκόνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα βάζουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκό σόδα σε σκόνη και κρατώντας το κουταλάκι πάνω από το μείγμα με το σιμιγδάλι, διαλύουμε την σόδα με τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα με την σόδα στο μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Στο τέλος προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και το βραστό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα. Παίρνουμε ένα πυρέξ 27×27 και βουτάμε ένα πινέλο στο σιρόπι. Σιροπιάζουμε λοιπόν τον πάτο του πυρέξ.
Δείτε ακόμα (Σαν) Σαμαλι νηστισιμο ,με πολτο πορτοκαλιου
Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και το στρώνουμε καλά. Το χαράζουμε ελαφρώς σε 24 κομμάτια και στην συνέχεια το σκεπάζουμε πολύ καλά με μία διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για όλο το βράδυ.
Το επόμενο πρωί βγάζουμε το πυρέξ από το ψυγείο και αφαιρούμε την μεμβράνη. Βουτάμε το πινέλο και πάλι στο σιρόπι και σιροπιάζουμε την επιφάνεια του σάμαλι. Βάζουμε το σάμαλι να ψηθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Αφού ψηθεί το σάμαλι το βγάζουμε από τον φούρνο και το χαράζουμε και πάλι, καλά αυτήν την φορά. Το αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Tips για το Παραδοσιακό σάμαλι της Τζένηs Τσανακτσίδου
Το ποτήρι που χρησιμοποιήθηκε για τα υλικά ήταν των 200 ml.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr